Un veac de binecuvântare: Procesiune cu moaștele sfinților pe Dealul Patriarhiei
Momentul împlinirii a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie a fost marcat într-un mod aparte pe Colina Bucuriei. Ziua de 4 februarie a început pe Dealul Patriarhiei cu o procesiune impresionantă. Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina au fost purtate cu evlavie și așezate la „Baldachinul Sfinților”, oferind pelerinilor prilejul de a se închina înaintea lor. Totodată, alături de acestea, a fost așezat și un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, adus recent din Italia și păstrat în Reședința Patriarhală.
Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a subliniat, în cuvântul său, comuniunea în iubire și viață a celor bineplăcuți lui Dumnezeu:
„Astăzi, Biserica Ortodoxă Română, la aniversarea a o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, Îl preamărește pe Dumnezeu prin mai multe manifestări liturgice și culturale, între care, prima în ordine cronologică, este această procesiune cu moaștele sfinților ocrotitori ai Catedralei Patriarhale, ai Capitalei și ai poporului român: Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; Sfinții Împărați Constantin și Elena; Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli. Moaștele lor, pline de harul și binecuvântarea lui Dumnezeu, sunt astăzi scoase în procesiune și așezate spre închinare în «Baldachinul Sfinților» de lângă Catedrala Patriarhală, ca o mărturie și o întâlnire tainică a lor în comuniunea sfinților, cu cei 16 sfinți duhovnici și mărturisitori români din secolul al XX-lea a căror canonizare va fi proclamată astăzi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod. Aceștia au fost slujitori ai Bisericii noastre, care de-a lungul vieții lor s-au rugat, s-au închinat ori au slujit la sărbătorile sfinților pe care noi i-am purtat în procesiune și i-am așezat aici spre închinarea credincioșilor. Aceasta este comuniunea sfinților, o întâlnire adevărată, dat tainică și profundă”, a spus Preasfinția Sa.