Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Episcopia Ortodoxă Română a Canadei
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită și în Episcopia Ortodoxă Română a Canadei. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioan Casian, în fiecare parohie încare s-a săvârșit Sfânta Liturghie au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Mitropoliții Nifon Rusailă al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, dar și toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române. De asemenea, la Catedrala Episcopală din Saint-Hubett, QC, precum și în toate parohiile, mănăstirile și misiunile Episcopiei s-a săvârșit slujba Tedeum-ului.
Evenimentele au culminat în seara zilei, la orele 8pm (ET), cu manifestarea online intitulată: „Unirea Principatelor Române – Mica Unire - pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român”, care a avut loc cu binecuvântarea și participarea Preasfinșitului Părinte Ioan Casian. Evenimentul, la care au luat parte preoți și credincioși din tot cuprinsul Canadei a debutat cu o rugăciune, intonarea imnului de stat al României și cuvântul de binecuvântare al chiriarhului locului. Preasfinția Sa a vorbit despre contribuția Bisericii Ortodoxe Române din cele două principate și a celor doi mitropoliți la realizarea mărețului eveniment:
„Nu trebuie să uităm faptul că mitropolitul Sofronie Miclescu și Nifon Rusăilă au avut o contribuție aparte în mobilizarea poporului și în evenimentele premergătoare Unirii Principatelor. Ei au fost în rândurile celor care au mobilizat preoții și conștiințele maselor în a-l alege pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele Principate. De aceea, folosim acest prilej spre a le aduce un pios omagiu”, a subliniat Preasfinția Sa.
A urmat apoi conferința părintelui Protosinghel dr. Maxim Morariu, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert și exarhul mănăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, cu privire la contextul intern și extern al realizării Unirii și la modul în care Cuza a pus bazele statului modern român prin reformele sale. Părintele a vorbit și despre reforma învățământului teologic, dar și despre cea agrară, subliniind modul în care Biserica Ortodoxă a avut un cuvânt de spus în realizarea și consolidarea Unirii.
Evenimentul, moderat de doamna Carmen Ognean de la departamentul „Education” al Episcopiei a fost apoi continuat cu un recital de poezii al tinerilor din diferite parohii, dar și cu intervenții ale participanților. Doamna dr. Dana Bochiș, consilier eparhial, protopsaltul Valentin Boțu, dar și alți participanți au intervenit și au înfrumusețat evenimentul. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei