„Uniţi în cuget şi-n simţiri”, la Vorona
În localitatea Vorona din judeţul Botoşani s-a desfăşurat duminică, 27 ianuarie 2019, o întâlnire duhovnicească. Aceasta a fost dedicată Unirii Principatelor Române și Anului omagial al satului românesc.
Centrul Cultural Vorona din judeţul Botoşani a găzduit duminică, 27 ianuarie 2019, întâlnirea duhovnicească „Uniţi în cuget şi-n simţiri”. Manifestarea s-a desfăşurat în cadrul Serilor duhovniceşti iniţiate de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani, prin intermediul preotului paroh Petru Fercal, misionar protopopesc, având sprijinul primarului comunei Vorona, Aurel Ştefan. Printre partenerii activităţii s-au numărat Primăria comunei Vorona, Liceul Tehnologic Vorona, Centrul Cultural Vorona, Cercul misionar „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Vorona, coordonat de preotul Andrei Bucșă, și Cercul misionar „Vovidenia” - Vorona, coordonat de preotul Vasile Cocoreanu. Momentul duhovnicesc a fost prilejuit de împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, fiind dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi a Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti. S-au implicat reprezentanți ai Protopopiatului Botoșani, preoți din parohiile comunei Vorona, cadre didactice, elevi și reprezentanți ai administrației locale. Festivitatea a debutat cu alocuţiunea primarului Aurel Ştefan, iar apoi a urmat un scurt cuvânt de prezentare a evenimentului rostit de preotul Petru Fercal. Preotul misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani l-a invocat pe scriitorul Ion Creangă, cel care, în operele sale, a surpins nedumerirea moșului Ion Roată cu privire la Unire, și lămurirea lui că un bolovan nu poate fi ridicat de o singură persoană, ci de mai mulţi oameni. De asemenea, s-a amintit de gestul uman al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, când moș Ion Roată a venit cu plângerea că un boier s-a răzbunat pe el pe nedrept, ducându-l la sapă de lemn.
Personalitățile botoșănene implicare în Unirea Principatelor
Evenimentul cultural a fost prezentat de către prof. dr. Dănuț Prodan, directorul Școlii Gimnaziale Numărul 2 din Botoșani și de către colonelul în rezervă Sergiu Balanovici, şef Serviciu Memorialistică la Muzeul Județean Botoșani. Prof. Dănuț Prodan a prezentat contextul înfăptuirii Unirii Principatelor Române (Moldova și Țara Românească), sub Alexandru Ioan Cuza, punctul de vedere al Marilor Puteri, și marile realizări dobândite în cadrul acestei perioade de domnie. Sergiu Balanovici a evocat personalitățile botoșănene care s-au implicat cu tot sufletul în săvârșirea Unirii Principatelor: Teodor Callimachi, Dimitrie Ralet, generalul Savel Manu şi Nicolae Pisoski. A urmat un program artistic de cântări duhovnicești, patriotice și folclor local susținut de următoarele grupuri de copii: Corala „Raluca Iurașcu”, corul Parohiei Vorona-Pancu, dirijat de preotul Relu Enache, corul de copii din Parohia Joldești, dirijat de preotul Cristian Dumitraș, grupul de copii îndrumat de învățătorul Sergiu Dascălu, grupul de copii din Parohia Vorona Mare, dirijat de preotul Olivian Sandu, grupul elevilor de la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” - Vorona; Grupul de copii „Poienița”, Grupul vocal bărbătesc „Arcașii” şi Ansamblul folcloric „Codrulețul”. La sfârșit, primarul Aurel Ştefan a mulțumit tuturor celor ce au pregătit acest program și celor prezenți. Preotul misionar Petru Fercal a concluzionat rolul acestei activități misionare, care s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și sub îndrumarea preotului Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Momentul s-a încheiat cu „Hora Unirii” în jurul sălii și cu o agapă frățească.