„Urcuș spre Înviere” – Copiii din Cucuteni, oaspeți de suflet în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
Într-o atmosferă de liniște și pregătire duhovnicească pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” - Parohia Cucuteni, Protopopiatul Pașcani a găzduit o activitate cu totul specială, dedicată elevilor Școlii Gimnaziale din localitate. Evenimentul a reunit toți copiii școlii, însoțiți de cadrele didactice, sub moderarea părintelui paroh Cristian Prodan și cu îndrumarea părintelui misionar Marius Ștefan, fiind organizat cu dăruire de profesorul de religie Lucian Mihail Moisei.
Activitatea a început cu un cuvânt duhovnicesc rostit de părintele Cristian Prodan, care le-a vorbit copiilor despre semnificația postului și despre taina Învierii Domnului, subliniind cum fiecare faptă bună, fiecare rugăciune și fiecare gest de iubire ne urcă, treaptă cu treaptă, spre Lumina Învierii.
A urmat un moment deosebit, în care copiilor li s-au prezentat Sfintele Vase folosite în cadrul slujbelor – potirul, discul, steluța, lingurița și celelalte obiecte sfințite – care au fost aduse din Sfântul Altar și prezentate în exteriorul acestuia. Copiii au avut astfel ocazia să le vadă de aproape și să afle, cu respect și curiozitate, despre rolul și importanța fiecărui obiect în Sfânta Liturghie.
Apoi, într-o atmosferă de sărbătoare, au fost interpretate cântări religioase legate de Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim. Copiii, cu chipuri luminoase, au transmis prin glasurile lor bucuria de a-L întâmpina pe Hristos, asemenea copiilor din Ierusalim, cu ramuri de credință și inimi deschise.
În încheiere, toți participanții s-au rugat împreună, citind Paraclisul Maicii Domnului – un moment profund și emoționant, în care vocile copiilor s-au unit cu cea a părintelui, într-o rugăciune plină de nădejde și recunoștință.
Această activitate a fost o adevărată sărbătoare a credinței, o mărturie că, atunci când Biserica și Școala lucrează împreună, se zidește nu doar cunoașterea, ci și sufletul copiilor. „Urcușul spre Înviere” devine astfel un drum trăit împreună, cu bucurie, credință și dragoste pentru Hristos.
(Prof. Ioana Baciu)