„Valori Culturale Româneşti“: „Când iubești, nu poți să faci rău”

Educaţie

„Valori Culturale Româneşti“: „Când iubești, nu poți să faci rău”

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”  din Iaşi a debutat azi cea de-a  XII-a ediţie a Proiectului „Valori Culturale Româneşti“ . Evenimentul, ce se va derula până duminică, 15 noiembrie, reuneşte peste 120 de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ.

În cele trei zile ale acestei a XIII- a ediţii a Proiectului „Valori Culturale Româneşti”, participanţii vor fi implicaţi în numeroase activităţi cultural-educative şi sportive şi vor dialoga sub semnul prieteniei şi a toleranţei despre problemele tinerilor într-o societate aflată în schimbare. La festivitatea de deschidere, ce a avut loc azi, au participat profesori şi elevi ai celor două instituţii de învăţământ, reprezentanţi ai Centrului Eparhial Iaşi, precum şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. În cuvântul rostit la festivitatea de deschidere, profesorul Sorin Sitea, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, cel care este şi coordonator al proiectului, a subliniat ceea ce se urmăreşte să-i facă pe cei implicaţi mai buni, mai generoşi, mai deschişi: „Cel mai frumos compliment pentru proiect și pentru cei de față este prezența în sală a unor elevi care au participat la mai multe ediții ale proiectului. Prezența lor aici confirmă că ceea ce am realizat împreună a fost un lucru bun. Proiectul nostru asta vrea, în cele din urmă - să ne facă puțin mai buni, mai generoși, mai deschiși, să ne pună unii în fața altora, încurajându-ne să ne spunem gândurile, păsurile, așteptările. Când iubești, nu poți să faci rău”.

Din partea Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ a rostit un scurt discurs și celălalt coordonator al proiectului - părintele profesor Viorel Laiu,: „Doresc să aduc calde mulțumiri conducerii Colegiului «Mihai Eminescu» din Iași și conducerii Seminarului Teologic «Veniamin Costachi» pentru  faptul că au susținut și susțin în continuare ideea proiectului nostru. Elevilor participanți le urez să culeagă din toate activitățile propuseceea ce este bun pentru minte, inimă și suflet. Vreau să ne vedem cât mai des, la cât mai multe ediții, sănătoși și bogați în ceea ce este bun și ziditor sufletește”.

Prezent la eveniment, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru participanţii la acest proiect: „Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan binecuvintează tot ceea ce este românesc, tot ceea ce reprezintă cultură și are valoare, așa cum afirmă ca și gând pus în faptă cei care fac parte din acest proiect. Dincolo de scheme instituționale și dincolo de oportunități într-o anumită perioadă a vieții, proiectul «Valori culturale românești» poate fi și un mod de viață pentru participanți. Sperăm ca aceste cuvinte - valoare, cultură, românism și credință, să facă parte în mod constant, până la identificarea totală, în viața participanților și în viața celor cărora ei vor mărturisi cele trăite în cadrul proiectului”.

În cadrul festivităţii de deschidere, toţi cei prezenţi au ţinut şi un moment de reculegere pentru cei trecuți la cele veșnice în urma accidentului din Clubul Colectiv.

Dintre activitățile programate menţionăm dezbaterea  pe tema „Mai avem nevoie de poezie?”, conferința „Universul arheologiei” şi Concursul de istorie şi religie „Oltea Doamna”. Mâine va avea loc şi tradiţionalul joc de fotbal, la finalul căruia cea mai bună echipa va intra în posesia Cupei „Prietenia”. Duminică,  15 noiembrie, elevii celor două unităţi de învăţământ vor participa la Sfânta Liturghie de la Biserica „Sfântul Haralambie” din Iaşi.

Citește despre: