„Valori de suflet al Conţeştilor: de ieri şi de azi”

15 Martie 2019 14:22 Arhiepiscopia Iaşilor

Anul omagial al satului românesc propune printre manifestările specifice și Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. În Protopopiatul Piatra-Neamţ sunt în derulare câteva proiecte cultural-artistice care se înscriu în obiectivele specifice ale concursului şi care angrenează copii şi tineri din grupele de cateheză parohială, din diferite unităţi şcolare şi din asociaţii de profil.

La Girov, activităţile de parteneriat educaţional Biserică - Şcoală sunt de peste un deceniu şi jumătate tradiţie. Parohia „Sfântul Nicolae” - Conţeşti şi Şcoala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa” - Girov au în derulare proiectul „Valori de suflet al Conţeştilor: de ieri şi de azi”, debutat în 14 ianuarie 2019. Echipa de proiect este alcătuită din elevi din comuna Girov, cadre didactice din unităţile şcolii girovene, prin acordul şi participarea doamnei director Georgeta Florentina Molcăluţ şi a preotului paroh Ştefan Zaharia.

Invitaţi ai activităţilor din proiect sunt tineri artişti şi meşteşugari din Piatra-Neamţ şi din comunitate, iar parteneri sunt Primăria Comunei Girov, prin domnul primar Vasile Ciubotaru, Centrul Cultural „Ionel Teodoreanu” Girov, prin domnul bibliotecar Constantin Olariu şi reprezentanţi ai unor instituţii locale publice şi private.

Proiectul are şi aspecte filantropice, beneficiari fiind copii din comuna Girov. Mai multe detalii organizatorice ne-a oferit Ştefan Zaharia, unul dintre coordonatorii proiectului: „După stabilirea echipei de proiect și a principalelor activități, am invitat alături de copiii din parohia noastră, puţini la număr, şi elevi din satele învecinate, care au dorit să colaboreze cu noi, cu acceptul părinţilor. Tot în ianuarie, am lansat un profil Facebook cu numele Conțești Girov, pentru a crea o comunitate conștientă de valorile satului. În cadrul şcolar, în Grădiniţa din Girov şi în Centrul Cultural «Ionel Teodoreanu» am organizat activităţile «Pe urmele Luceafărului: despre poet, poezie şi satul românesc» pe 15 ianuarie 2019, «Satele Conţeşti şi Girov în lumina Unirii de la 1859»  pe 23 ianuarie 2019 şi «Lumea satului lui Nică - Ion Creangă şi satul românesc» pe 1 martie 2019. În data de 9 martie 2019 ne-am întâlnit în bisericuţa noastră pentru acţiunea «Pagini de istorie: atelier interactiv», iar la începutul lui Mărţişor am editat suplimentul foii parohiale «Viaţa noastră», ediţia pentru copii şi tineri, conţinând informaţii despre Sfinţii 40 de mucenici, zilele de cinstire a femeii şi o scurtă poveste despre post. Urmează alte câteva activităţi frumoase, care îşi vor pune amprenta pe sufletele tuturor celor implicaţi. Vom descoperi mai târziu ce va răsări din semințele pe care acum le așezăm în reavănul conștiinței acestor copilași. Dumnezeu este cu noi și nădejdea noastră se hrănește din bucuria copiilor și din aprecierea părinților. Informaţiile momentului pot fi găsite pe pagina oficială a parohiei, din platforma online a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în foaia parohială şi pe reţelele de socializare”.

Vechile meșteșuguri ale femeilor din satul românesc de altădată

Joi, 14 martie 2019, un grup de 16 elevi din clasele I și a II-a, însoțiți de preotul Ștefan Zaharia și profesorul pentru învăţământ primar Viorica Mititelu au mers acasă la Ileana Năstasă, din satul Gura-Văii, o localnică ce păstrează vechile meșteșuguri ale femeilor din satul românesc de altădată. O mamă și o bunică deosebită, femeia ce a împletit în cununa vieții 70 de ani, a învățat să țeasă din copilărie, de la mama sa, pe care la început o încurca printre stative, suveici și gheme de ațe colorate sau de cordele. Deprinzând această ocupație casnică, a început să o îmbine cu munca câmpului, cu creșterea copiilor și cu serviciul.

Trăirea copiilor şi a coordonatorilor la acest moment deosebit ne-a fost relatată de doamna coordonator Viorica Mititelu: „Când am ajuns la locuința Ileanei Năstasă, am găsit-o așezată la războiul de țesut. Țesea din cordele țoale viu colorate, reutilizând materialul din hainele vechi și purtate. Cu răbdare și vorba domoală, tanti Lenuța, ne-a explicat cum se instalează stativele și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a ne putea apuca de țesut. Ne-am îmbogățit vocabularul cu mulți termeni specifici acestui meșteșug: urzeală, spată, ițe, suveică, rost. După ce ne-am familiarizat cu teoria, am trecut la «practică». Copiii au fost atenți la demonstrațiile țesătoarei, fiind nerăbdători să încerce meşteşugul. Au fost încântați de trecerea suveicei printre ițe, făcutul țevilor, pregătitul suveicii, de tors sau depănat. Imaginea gazdei noastre torcând a adus în rostirea comună poezia «Bunica», scrisă de Ștefan Octavian Iosif, pe care participanţii au recitat-o în cor, creând astfel un moment emoționant”.

În următoarele acţiuni vor fi prezentate personalități ale satului girovean, tehnci tradiţionale de ţesut şi tehnici moderne de realizare a fotografiilor, vor fi definitivate lucrările din secţiunile concursului, vor fi pregătite două expoziţii cu expunere publică în locaţiile proiectului şi va fi organizat evenimentul „Ziua femeii creştine”, din 23 martie 2019, ce include cântece specifice, dansuri și melodii populare.

Proiectul „Valori de suflet al Conţeştilor: de ieri şi de azi” va fi finalizat luni, 26 martie 2019, şi va fi înregistrat în faza pe protopopiat a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”. (Preot Viorel Crușitu)

Ultimele din categorie