Vârstnicii abuzaţi, sprijiniţi printr-un proiect european

Arhiepiscopia Iaşilor

Vârstnicii abuzaţi, sprijiniţi printr-un proiect european

Proiectul „Refuz să mai suport abuzul în tăcere” a fost lansat la Iaşi în prezenţa echipei care îl va implementa şi a numeroşi invitaţi. În cadrul evenimentului, s-au prezentat beneficiile acestui proiect care urmărește creșterea accesului la serviciile sociale și de bază pentru persoanele vârstnice care au fost supuse abuzului.

Persoanele din judeţul Iaşi care suferă de pe urma abuzului vor beneficia de servicii sociale gratuite în perioada următoare. Aceasta, după ce, Asociația "Psiterra" din Iaşi a lansat în Clădirea Şcolii Doctorale a Universităţii "Al. I. Cuza" (UAIC) din Iaşi proiectul „Refuz să mai suport abuzul în tăcere”. Moderatorul întâlnirii a fost conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, managerul proiectului şi preşedintele Asociației "Psiterra". La manifestare au participat reprezentanţi ai partenerilor şi instituţiilor care vor fi implicate: Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“ din Iaşi, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, Societatea Medicilor Generalişti/Medici de Familie din Iaşi, Asociaţia „Aproape de Oameni“ şi Asociaţia Everest. "Acest proiect reprezintă rezultatul anilor lucraţi voluntar în domeniul aplicaţiilor psihologice. Mă bucur că am colegi care au adus alături de noi nu doar studenţi ai UAIC din Iaşi, ci şi asistenţi sociali sau psihologi. Acest proiect nu ar fi fost imaginat fără contribuţia directorului nostru de programe, Aliona Dronic. La un moment dat, am avut câteva discuţii cu prof. univ. dr. Ioana Alexa, coordonator servicii medicale, despre posibile aplicaţii ale serviciilor psihosociale pentru pacienţii din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon“ din Iaşi. Acest lucru s-a întâmplat în urma unei colaborări de peste doi ani de voluntariat în cadrul spitalului ce i-a avut ca beneficiari pe vârstnici. Noi am identificat că există o problemă pentru care personalul din spital şi serviciile existente nu reuşesc să identifice nevoia aceasta, şi anume că unii dintre vârstnicii care au şi probleme de abuz ajung să fie internaţi la geriatrie. Ar fi minunat dacă acolo ar fi cineva care să aibă posibilitatea să-i acompanieze din punct de vedere psihologic şi social, nu doar medical. De aici a venit ideea proiectului, mai ales că există un număr apreciabil de pacienţi care se confruntă cu astfel de probleme. Ne dorim ca abuzul să fie identificat şi să creem o comunitate de sprijin în jurul persoanelor care nu sunt onorate de aceste experienţe. Proiectul creează un parteneriat şi o cooperate între profesiuni", a explicat conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici.

Necesitatea realizării unui profil al pacientului

În continuare, a fost prezentată echipa de proiect, iar apoi s-au amintit câteva aspecte ale acestuia şi s-a prezentat rolul medical al activităţilor care vor fi întreprinse. "Evaluarea geriatrică comprehensivă nu este uşoară. Ea nu se face de către geriatru, ci de echipa multidisciplinară. Acest lucru va fi reliefat de acest proiect pentru prima dată în ţara noastră. Rolurile echipei multidisciplinare sunt deosebit de importante, scopul nostru fiind cuantificarea gradului de fragilitate din toate punctele de vedere, astfel încât să realizăm un profil medical, social şi psihologic al pacientului, astfel încât să putem aborda o evaluare preventivă şi terapeutică", a menţionat asist. univ. dr. Anca Moroşanu. Proiectul „Refuz să mai suport abuzul în tăcere” este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România. Valoarea finanțării estede 59.842,10 €. Proiectul este implementat în perioada 02.04.2015 – 30.04.2016. Echipa de proiect, condusă de conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, este formată din următorii membri: prof. univ. dr. Ioana Alexa, coordonator servicii sociale, asist. univ. dr. Anca Moroşanu, medic geriatru, Geta Corneanu, asistent medical, Aliona Dronic, asistent manager, Lăcrămioara Cojocaru, responsabil informare şi publicitate, Cătălina Neculau, psiholog, Ionuţ Cehan, psiholog, Roxana Necula, asistent social, şi Dorina Bîlea, responsabil financiar.
 

Citește despre: