Veşmântul Cuvioasei vine anul acesta de la Bucureşti (2005)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Veşmântul Cuvioasei vine anul acesta de la Bucureşti (2005)

Aseară, Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost înveşmântată pentru sărbătoare. Această ceremonie s-a desfăşurat în Catedrala mitropolitană, doar sub privirile preoţilor slujitori. Veşmintele Sfintei sunt schimbate de câteva ori pe an. Ele sunt de obicei dăruite  de credincioşii care vor să mulţumească pentru ajutorul primit de la Cuvioasă. Anul acesta, veşmântul a fost dăruit de o familie din Bucureşti, care a dorit să-şi păstreze anonimatul

Este imposibil ca cineva să nu fi remarcat faptul că şi Cuvioasa Parascheva poartă mereu tot alte veşminte. În zilele de sărbătoare, acestea uimesc prin luminozitatea auriului, iar în posturi culorile închise ne îndeamnă spre meditaţie.
Veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt confecţionate dintr-un material special. Ele au forma unei cruci, lungă de 2,50 m şi lată de 1 m, lungimea braţelor fiind de 1,50 m. în mijlocul acesteia, în dreptul mâinilor Sfintei este cusută o cruce sau monograma cu Iisus Hristos (XP). De regulă, veşmintele se fac la comandă. Acestea se lucrează în ateliere specializate. în România există câteva mănăstiri care ştiu dimensiunile „hainelor" Sfintei Parascheva: Mănăstirea Galata, „Sfântul Atanasie" din Copou, Văratec, Pasărea şi Ţigăneşti de lângă Bucureşti. Veşmintele se croiesc dintr-un material special sau din catifea brodată.
Arhimandritul Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Ca-tedralei mitropolitane, ne-a oferit câteva amănunte: „Veşmintele Sfintei Parascheva nu sunt ca nişte veşminte preoţeşti sau arhiereşti. Veşmântul propriu-zis e făcut ca să poată înveli moaştele Sântei, care are statura unui om obişnuit. El are  o formă deosebită  şi se înfăşoară în jurul moaştelor”.

Ceremonia de înveşmântare

Înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva se desfăşoară după o ceremonie bine stabilită, la care nu participă decât câţiva preoţi. Catedrala se închide. Dacă în biserică s-a aspirat praful înainte de înveşmântare, ceremonia are loc chiar lângă racla Sfintei. Atunci când în Catedrală încă se mai face curăţenie, înveşmântarea are loc în Sfântul Altar, unde există o masă specială. Veşmântul este schimbat numai de către preoţii de la Catedrală. Mai întâi se cântă troparul Sfintei Parascheva, fiecare preot se închină şi sărută moaştele. Lângă raclă sunt aşezate două mese special pregătite pentru această ocazie. Preoţii aşază moaştele Sfintei Parascheva pe mese şi desfac încet agrafele care prind veşmântul la spate. Moaştele sunt învelite într-un al doilea veşmânt, care nu se schimbă niciodată. „Se spune că acela este veşmântul în care s-au adus sfintele moaşte şi este ca un fel de sigiliu. Sunt anumite găurele care, de-a lungul timpului, s-au făcut în veşmânt, dar nu putem să îl schimbăm, pentru că este ca un sigliul al ctitorilor care au adus moaştele", a dezvăluit părintele Dosoftei. Noul veşmânt care se înfăşoară în jurul Cuvioasei Parascheva se prinde cu agrafe la spate, în anumite locuri. „Coroana de pe capul Sfintei se suprapune de fapt în jurul gâtului şi a feţei. Această coroană fixează veşmântul ca pe o broboadă. După aceea se schimbă şi feţele de la pernuţele care sunt în raclă - pernuţa de la capul Sfintei şi pernuţa de la picioare", a adăugat părintele Dosoftei. În final, Cuvioasa este aşezată în raclă. Veşmintele sunt întotdeauna noi.

Semnificaţia culorilor „hainelor" Sfintei Parascheva

Veşmintele Cuvioasei Parascheva se schimbă în primul rând pentru că se murdăresc. Acum câţiva ani, racla a fost acoperită cu o protecţie din plastic, ce permite atingerea moaştelor doar în dreptul mâinilor, acolo unde este cusută şi o cruce. Culoarea veşmintelor are semnificaţii speciale. La sărbători, veşmântul are o culoare luminoasă - albă - aurie, iar în perioada posturilor sau peste an, predomină nuanţele închise - grena, albastru sau chiar violet. Veşmântul se schimbă cu două zile înainte de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. „Pentru că în această perioadă există mii de închinători care se ating de Sfintele Moaşte, veşmântul se murdăreşte. De aceea, îl schimbăm şi după Hram. Veşmântul mai este schimbat de Crăciun, apoi la începutul Postului Mare, când se pune un veşmânt mai închis la culoare pentru a semnifica perioada de post, care este una de întristare. Chiar şi preoţii poartă în această perioadă veşminte mai închise la culoare", a dezvăluit părintele Dosoftei.
Cu o zi înainte de Paşti veşmântul se schimbă din nou cu unul alb, care rămâne până după sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. După ce au trecut aceste sărbători, Sfânta Parascheva primeşte un veşmânt nou, ce va fi schimbat la Hramul următor.

Croitoresele Sfintei Parascheva

De câţiva ani, administraţia Centrului Eparhial nu a mai fost nevoită să comande veşminte pentru Sfânta Parascheva. Credincioşi din toate zonele ţării vin şi comandă „haine" pentru Cuvioasă. în Iaşi sunt două mănăstiri ce au dimensi-unile veşmântului Sfintei Parascheva - Mănăstirea „Sf. Atanasie" din Grădina Botanică şi Mănăstirea Galata.
Cu o săptămână în urmă le-am găsit la lucru pe măicuţele de la „Sfântul Atanasie". Croiau un veşmânt pentru Cuvioasa Parascheva. Fără a le întrerupe de la muncă, le-am rugat să ne arate cum se face o „haină" pentru moaştele Sfintei de la Iaşi. „Veşmântul se face dintr-un material brodat cu diferite motive sau deja imprimat Avem nevoie de 2,50 m de material", ne spune maica Anastasia, mânuind cu pricepere foarfeca. „Se coase un dreptunghi cu două aripioare aplicate, luând în final forma unei cruci. Acolo unde se înfăşoară veşmântul peste mâini se coase o cruce. Din ansamblul veşmântului mai fac parte şi două feţe pentru pernuţele de la cap şi de la picioare. Cel mai des facem veşminte brodate, cu diverse motive religioase: strugure, viţă-de-vie, spice sau flori. Depinde de modelul cerut de clienţi", adaugă maica, despre care aflăm că este şefa atelierului de croitorie.
Maica Anastasia ne-a vorbit şi despre ispitele care apar atunci când se lucrează veşminte pentru Cuvioasă, dar şi despre bucuria pe care o trăieşte atunci când vede că munca mâinilor lor îmbracă moaştele Sfintei: „Se întâmplă să se mai rupă aţa sau chiar acul de la maşină. De aceea, atunci când lucrăm încercăm să creăm o stare de rugăciune. Dacă realizezi că nu e totuna a lucra pentru un om cu a lucra pentru un sfânt, încerci să alungi stările de nelinişte şi treaba merge mai bine, gândindu-te la sfântul pentru care lucrezi şi la Dumnezeu".

Veşmântul Cuvioasei, între dar şi datorie

Maicile de la „Sf. Atanasie" ne-au povestit că, ori de câte ori mănăstirea s-a aflat într-un impas financiar, au primit o comandă de veşmânt pentru Sfânta Parascheva. De aceea, ele o consideră  pe  Cuvioasă ocrotitoarea lor. Am mai aflat că cele mai multe comenzi vin de hramul  Sfintei. „După ce s-au închinat de ziua ei, vin direct la mănăstire şi comandă veşminte. Sunt din Bucureşti, Constanţa, din toată ţara. Ceimai mulţi vor să-i mulţumească pentru ajutorul primit. Sunt foarte puţini cei care comandă veşmânt pentru ca Sfânta să le rezolve o anumită problemă”, ne-a mai spus maica Anastasia.”Când vin şi comandă câte un veşmânt, li se vede pe chip o mare bucurie. Dacă pentru ei este ca o datorie, noi simţim că prin fiecare veşmânt lucrat primim un dar făcut de Sfântă. Ne ajută când ne este mai greu, pentru că mănăstirea noastră trăieşte prin fondurile câştigate din croitorie”.

“Sfânta cere să i se facă veşminte”

La Mănăstirea “Sf. Atanasie şi Chiril” se fac anual aproximativ 30 de veşminte pentru Cuvioasa Parascheva. Preţul unuia brodat variază între 10 şi 15 milioane de lei în funcţie de complexitatea modelului, iar cele din material deja imprimat ajung la trei milioane de lei. “Foarte mulţi dintre cei care vin să facă veşminte pentru Cuvioasa spun că li s-a arătat în vis. Am întâlnit cazuri în care oamenii povesteau că după ce au primit ajutorul Sfintei i-au promis că îi vor face un veşmânt. Luaţi cu problemle de zi cu zi au uitat. După 10 şi chiar 20 de ani au visat-o pe Cuvioasa, care le-a cerut să-şi respecte promisiunea. Visul s-a repetat până şi-au respectat promisiunea. Am mai întâlnit o persoană căreia Sfânta i-a arătat în vis chiar şi culoarea materialului pentru veşmânt, alţii  vin şi caută anumite modele pe care tot Cuvioasa le arată în vis”, ne-a dezvăluit maica Anastasia.

(Ziarul Lumina, 12 octombrie 2005)