A VI-a ediție a Simpozionului Național Studențesc „Colloquium Antiquitatis”, la Iași
În perioada 24-26 aprilie, Ansamblul Mitropolitan din Iași va găzdui cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Național Studențesc „Colloquium Antiquitatis”, eveniment științific inițiat și organizat de studenții și masteranzii secției de Filologie Clasică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub îndrumarea cadrelor didactice de la Secția de Filologie Clasică și cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
La ediția de anul acesta vor participa peste 50 de studenți, masteranzi și doctoranzi cu preocupări în următoarele domenii: filologie, teologie, istorie, drept, filozofie, psihologie și medicină, de la centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Timișoara și Iași. Temele propuse spre dezbatere dintr-o perspectivă interdisciplinară vizează, în principal, Antichitatea greco-latină și receptarea ei, sub diferite forme, până în zilele noastre.
Lucrările simpozionului se vor desfășura în format mixt, atât fizic, cât și online.
În cadrul ședinţei de deschidere a lucrărilor simpozionului, care va avea loc miercuri, 24 aprilie (orele 14.00), în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan din Iași, vor lua cuvântul: delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pr. dr. Dragoș Bahrim, directorul Centrului de Studii Patristice „Sf. Maxim Mărturisitorul” (Arhiepiscopia Iașilor), prof. univ. dr. Alexandru Gafton, decanul Facultăţii de Litere (UAIC), pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă (UAIC), conf. univ. dr. Claudia Tărnăuceanu, directorul Departamentului de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Litere (UAIC) și drd. Toma Gania, în calitate de moderator și organizator.
Festivitatea de deschidere a lucrărilor simpozionului va fi urmată de conferința în plen (orele 15.00-16.30), susținută de conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan (Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Universitatea de Vest din Timișoara), intitulată „Între surâs și rugăciune. Patristica – Filozofia care mângâie”. Conferința va fi urmată de o sesiune de comunicări (orele 16:30-18:00). La finalul zilei de miercuri (orele 18:00) se va desfășura în același loc prezentarea cărții „Istoria comicului românesc” de Claudiu T. Arieșan (ed. a II-a, revizuită și adăugită, Editura DATAGROUP), în cadrul căreia autorul va purta un dialog cu doi invitați speciali: CS III dr. Constantin I. Mihai (Institutul de Cercetări Interdisciplinare - UAIC și Facultatea de Litere, secția de Filologie Clasică, UAIC) și CS III dr. Alexandru L. Cohal (Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română-Filiala Iași). De asemenea, joi, pe 25 aprilie (orele 18:30), în sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan din Iași, CS III dr. Emanuel Grosu (Institutul de Cercetări Interdisciplinare - UAIC și Facultatea de Litere, secția de Filologie Clasică, UAIC) va susține conferința intitulată „Lumea de dincolo în viziunile medievale latine: între ficțiune și teologie”.
În ultima zi a simpozionului, vineri, 26 aprilie (între orele ) va fi lansat volumul „Monumenta Perrenia: antichitatea și posteritatea ei în studii și traduceri”, care conține studiile și articolele prezentate în cadrul Simpozionului Național Studențesc „Colloquium Antiquitatis” (ed. a IV-a, Iaşi, 6-8 aprilie 2022), în prezența editorilor (drd. Toma Gania și drd. Claudiu-George Dulgheru), a conf. univ. dr. Claudia Tărnăuceanu (secția de Filologie Clasică, Facultatea de Litere, UAIC) și a lect. univ. dr. Iulian-Gabriel Hrușcă (secția de Filologie Clasică, Facultatea de Litere, UAIC).
Pentru a afla mai multe detalii, vă rugăm să accesați pagina de Facebook.