A VI-a ediție a Simpozionului Naţional „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, la final
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a găzduit, în perioada 18-19 ianuarie, cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului Naţional „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”. Evenimentul cultural a fost organizat de Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare (ASSED) Suceava şi Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (Facultatea de Litere şi Ştiinte ale Comunicării), Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Protopopiatul Suceava I, Mănăstirea Dragomirna, Parohia Şcheia I, Asociaţia „Misseno” şi Fundaţia Social-Culturală „Victoria”. Preşedintele de onoare al simpozionului a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Manifestarea culturală a debutat vineri, 18 ianuarie, în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a universităţii sucevene, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a prof. dr. Maria Teodoreanu - ASSED Suceava, a prof. univ. dr. Mircea Diaconu - prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare”- Suceava, a pr. conf. dr. Jan Nicolae - Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia, a prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş - Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi a invitaţilor speciali ai ediţiei din acest an - scriitorul Teodor Baconschi, fost ambasador, doctor în domeniul Antropologiei religioasă, pr. prof. Ioan Buga, prof. univ. dr. Niculina Iacob de la Universitatea Suceava, Lora Bostan de la Universitatea Cernăuţi - Ucraina, pr. dr. Ioan Petraş - membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara.
„E o rânduială, totu-i rânduit...”
Moderatoarea evenimentului, asistent univ. dr. Gina Puică, a spus în cuvântul de bun venit că universitatea suceveană se bucură să-i primească pe oaspeţii simpozionului, care vor petrece „ore şi zile de delicii spirituale”, după care i-a dat cuvântul prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector, care, printre altele, a apreciat că „această continuitate în a-l sluji pe Mitropolitul Bartolomeu Anania este de fapt şi un privilegiu pe care noi îl putem avea de a rămâne prezenţi în fapte de cultură. Sper să fie o întâlnire profitabilă pentru toată lumea, să puteţi comunica, să aflaţi lucruri noi şi să plecaţi cu sentimentul că binele învinge”.
Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a amintit, potrivit ziarului „Monitorul de Suceava”, că Simpozionul Naţional „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania” a pornit, acum şase ani, de la o mână de oameni fascinaţi că l-au descoperit pe Părintele Mitropolit Bartolomeu, în primul rând prin predici, apoi l-au cunoscut pe scriitorul Valeriu Anania. „Acestor oameni li s-au adăugat şi alţii, mai de departe, mai apropiaţi, cunoscuţi, specialişti sau simpli simpatizanţi, fie ai sacerdotului Bartolomeu, fie ai scriitorului”, a adăugat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Însă, dincolo de aceste explicaţii cu privire la „naşterea” Simpozionului „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a completat că ar trebui să punem evenimentul de la Suceava şi sub semnul „proniei, voia lui Dumnezeu, care nu ţine neapărat cont de conjuncturi, de spaţiu sau de timp.... Sau aşa cum îi plăcea Părintelui Mitropolit Bartolomeu să spună: «E o rânduială, totu-i rânduit...», un cuvânt plin de miez pe care el l-a preluat de la mama sa, Ana Mărgăritescu, şi l-a dus mai departe”.
Slujbă de pomenire pentru Părintele Mitropolit Bartolomeu Anania la Mănăstirea Dragomirna
Invitat la ediţia din acest an a simpozionului, scriitorul Teodor Baconschi le-a vorbit celor prezenţi despre experienţa personală pe care a trăi-o alături de Mitropolitul Bartolomeu Anania, punând accent pe câteva trăsături ale Mitropolitului: „Era o prezenţă care se putea lipsi oricând, ca orice personalitate autentică, de zorzoanele unor titulaturi, funcţii trecătoare... Era atât de mult Valeriu Anania, pregnanţa anatomică, fizionomică, extraordinara lui putere de a ocupa un spaţiu, combinată cu dezinvoltura omului de cultură, un pur produs interbelic, al elitei interbelice, şi care stă aşezat pe o cultură clasică, teologică, patristică, modernă, la fel de solidă, la fel de profund asimilată, un om care se simţea contemporan cu modelele lui din tinereţe, în primul rând cele adunate în jurul gândirii lui Crainic, şi care nu avea nevoie de patalamale sau recunoaşteri imediate pentru a-şi da seama că se află în compania celor mai buni. În toată această conştiinţă de sine, a propriei valori, care era dublată şi de o discretă autoironie şi de o permanentă demnitate amuzată şi concesivă în faţa prostiei sau a răutăţii, el era pentru mine un om pe care-l simţeam ca pe un apropiat”.
Programul primei zile a simpozionului a mai conţinut un moment „In memoriam prof. univ. dr. Aurel Sasu”, precum şi decernarea a doua premii, unul post-mortem profesorului univ. dr. Aurel Sasu şi unul părintelui dr. Ioan Petraş-membru al Uniunii Scriitorilor- filiala Timişoara. În continuare, au urmat conferinţe şi dezbateri pe tema operei Mitropolitului Bartolomeu Anania, o lansare de carte, un moment muzical şi decernarea Marelui Premiu „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania”.
Ziua a doua a fost dedicată unei excursii la Mănăstirea Dragomirna, unde Preasfinţitul Părinte Damaschin a săvârşit o slujbă de pomenire pentru Părintele Mitropolit Bartolomeu Anania, pentru prof. univ. Aurel Sasu şi pentru Părintele Mitropolit Anastasie Crimca, ctitorul Mănăstirii Dragomirna.