Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor

Documentar

Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor

    • Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor
      Muntele Tabor, locul ales de Mântuitorul pentru a-şi dezvălui adevărata latură, cea dumnezeiască

      Muntele Tabor, locul ales de Mântuitorul pentru a-şi dezvălui adevărata latură, cea dumnezeiască

    • Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor
      Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor

      Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor

    • Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor
      Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor

      Sărbătoarea Schimbării la Faţă, pe Muntele Tabor

„Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimba şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul“ (Marcu 9, 3). În locul numit Tabor, în Galileea, Mântuitorul şi-a arătat în ziua a şasea a lunii august adevărata faţă a Lui, cea dumnezeiască, „făcându-i văzători pe cei ce nu vedeau“.

Una dintre marile sărbători ale Ortodoxiei, Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, poate fi trăită de credincioşi chiar acolo unde s-a petrecut acea minunată transfigurare: pe Muntele Tabor; locul unde Fiul lui Dumnezeu a arătat celor trei apostoli, Petru, Iacov şi Ioan, adevărata Sa faţă: cea dumnezeiască. Această destinaţie este inclusă şi în acest an într-un pelerinaj organizat de Centrul de Pelerinaje „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în perioada 14-21 august (deoarece în data de 18 august se sărbătoreşte minunea Schimbării la Faţă, conform calendarului de rit vechi sau neîndreptat).

„Îi aşteptăm pe credincioşi să meargă împreună cu noi în acest pelerinaj deosebit; emoţiile şi trăirile sunt speciale de fiecare dată când păşeşti pe urmele Mântuitorului Hristos. Aici, pe Muntele Tabor, s-a petrecut o minune mai presus de fire, iar pelerinii o pot trăi, fiecare după credinţa lui, participând la Sf. Liturghie din seara zilei de 18 august de la biserica ortodoxă greacă“, a spus pr. Daniel Tode, coordonatorul pelerinajelor externe, care a mai subliniat că locurile sunt limitate.

Tot în acea seară, de 18 spre 19 august, se petrece un fenomen unic, o mare revelaţie şi bucurie duhovnicească: coborârea norului deasupra muntelui, un nor ce îmbracă diverse forme, după cum mărturisesc cei ce au fost de faţă măcar o dată la acest moment de înălţare spirituală.

Pe urmele Mântuitorului Hristos

Până atunci însă, de la 14 august, când debutează călătoria, credincioşii au posibilitatea să facă scurte popasuri duhovniceşti în patria Sf. Mare Mucenic Gheorghe (localitatea Lida) şi patria Sf. Ioan Botezătorul (Ein Karem), la biserica ridicată pe locul casei sfinţilor părinţi Zaharia şi Elisabeta. Urmează momente de înălţare spirituală pe Muntele Măslinilor, în Grădina Ghetsimani, la mormântul Maicii Domnului. Cel mai important moment al unei călătorii în Ţara Sfântă rămâne, fără nici o îndoială, rugăciunea închinată la Sfântul Mormânt, precum şi parcurgerea Drumului Crucii, cu cele 14 opriri, Biserica Sfântului Mormânt, Golgota, Piatra Ungerii şi toate paraclisele. 

Alte obiective importante în călătoria unui creştin ortodox în Israel: Mănăstirea „Sf. Sava“ din pustiul Iudeei (opţional), biserica greacă - câmpul păstorilor, Mănăstirea „Sf. Teodosie“, Betleem - Biserica Naşterii Domnului, Biserica „Sf. Ecaterina“, Muntele Sion cu Biserica Adormirii Maicii Domnului, locul Cinei celei de Taină şi mormântul Regelui David.

În oraşul Betania, pelerinii vor vizita mormântul Sfântului Lazăr, iar în pustiul Hozevei se vor închina la moaştele Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul). În periplul lor, vor vizita oraşul Ierihon - cel mai vechi oraş din lume, unde se vor închina în biserica greacă de pe Muntele Ispitirii, aşezământul românesc din oraşul Ierihon şi biserica greacă-ortodoxă, unde se află sicomorul lui Zaheu Vameşul. În Valea Iordanului se va ajunge în adevăratul loc al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, o scurtă şi fascinantă oprire se va face la Marea Moartă, un loc unic în lume.

Israel, locul întâlnirii cu pacea şi liniştea sufletului

După participarea la Sfânta Liturghie din noaptea de 18 spre 19 august, cu prilejul sărbătorii Schimbarea la Faţă, pelerinii vor urca muntele şi pe timp de zi, poposind la mănăstirea cu Biserica Schimbării la Faţă. Călătoria pe urmele lui Iisus Hristos continuă duminică, 19 august, cu vizitarea obiectivelor din oraşul Nazaret: biserica situată în preajma izvorului „Buna Vestire“, biserică pictată de fraţii Moroşanu (români), în anul 1977; Biserica Bunei-Vestiri a Maicii Domnului, construită pe locul casei Maicii Domnului şi a Dreptului Iosif şi biserica situată pe locul unde Mântuitorul a săvârşit prima minune în Galileea, a preschimbării apei în vin la nunta  din Cana Galileei.

În tariful de  750 de euro, pelerinul va beneficia de toate taxele incluse: transport avion Bucureşti - Tel Aviv - Bucureşti; taxe de aeroport; asistenţă în aeroport la sosire şi plecare; 7 nopţi cazare la hoteluri de 3/4* în camere duble, cu aer condiţionat, baie, telefon, televizor; demipensiune;  taxe de intrare la obiectivele din program; transport cu autocar cu aer condiţionat;  preot însoţitor/ghid local vorbitor de limba română din partea Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB.

În preţ nu sunt incluse: tips Israel: 25 de euro, cheltuieli personale; masa de prânz; Mănăstirea „Sf. Sava“ - 5 euro/persoană; plimbare cu vaporul pe Marea Galileei - 10 euro/persoană; ieşire noaptea la Sf. Liturghie pe Muntele Tabor - 10 euro/persoană;   asigurarea medicală; transportul cu autocarul către aeroportul Otopeni: 160 lei/persoană/dus-întors. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj, întrucât vremea este una extrem de caldă în această perioadă a anului, pelerinii sunt sfătuiţi să poarte îmbrăcăminte adecvată, din bagaj să nu lipsească un obiect de vestimentaţie care să acopere capul pentru a evita neplăcerile provocate de insolaţie.

Icoana Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos

Muntele Tabor, cu o altitudine maximă de 575 de metri, se ridică în partea de sud a regiunii istorice Galileea, Israel, la vest de valea Jezreel, la 17 km vest de Marea Galileei şi 9 km est de Nazaret.

Muntele, rotund şi vizibil în toată regiunea, este localizat strategic pe vechea stradă principală nord-sud şi a fost o fortăreaţă importantă în timpul perioadei greceşti, romane şi în timpul cruciadelor.

Aici, pe Muntele Tabor, Iisus Hristos a arătat celor trei apostoli - Petru, Iacov şi Ioan - latura Sa dumnezeiască: „El s-a schimbat la Faţă, nu asumând ceea ce El nu era, ci arătându-le Apostolilor Săi ceea ce El era, deschizându-le ochii şi, din orbi cum erau, făcându-i văzători“ (Sfântul Ioan Damaschin); „Hristos deschise ochii Apostolilor Săi, iar aceştia, cu o privire transfigurată de puterea Duhului Sfânt, văzură lumina dumnezeiască indisociabil unită cu trupul Său. Fură deci ei înşişi schimbaţi la faţă şi primiră prin rugăciune puterea de a vedea şi cunoaşte schimbarea survenită în natura noastră datorate unirii sale cu Cuvântul“ (Sf. Grigore Palama). Astfel, sărbătoarea Schimbării la Faţă „este prin excelenţă aceea a îndumnezeirii naturii noastre omeneşti şi a participării trupului nostru trecător la bunurile veşnice, care sunt mai presus de fire“.

Informaţii suplimentare extrem de utile pot fi obţinute de la sediul Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14, Iaşi - 700064, România sau la numerele de telefon 0040. 232. 276. 907 şi Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet: Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro. Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro. 

Agenţia PROVITUR, parte integrantă a Compartimentului „Pelerinaje şi turism“ al MMB, oferă şi posibilitatea petrecerii concediului de odihnă atât la munte, cât şi pe litoral, venind în întâmpinarea doritorilor cu pachete turistice atractive.