Alexandre Faivre, Creștini și Biserici, identități în construcție

Prezentare de carte

Alexandre Faivre, Creștini și Biserici, identități în construcție

    • Alexandre Faivre, Creștini și Biserici, identități în construcție
      Alexandre Faivre, Creștini și Biserici, identități în construcție

      Alexandre Faivre, Creștini și Biserici, identități în construcție

Alexandre Faivre, profesor de istorie a creștinismului la Facultatea de Teologie catolică a Universității din Strasbourg este un specialist recunoscut al vieții creștine în primle secole ale Bisericii.

Alexandre Faivre, Creștini și Biserici, identități în construcție. Actori, structuri, frontiere ale câmpului religios creștin, Editions du Cerf, Paris, 2011, 608 p.

Despre  Biserica primară a și publicat două cărți de referință: „Nașterea unei ierarhii”, Paris, Beauchesne 1977, și „Laicii la originile Bisericii”, Paris Centurion, 1984.

Acest volum care apare acum la Editura Du Cerf regrupează un anumit număr de articole pe care autorul le-a scris pe această temă. Cum s-a construit identitatea socială a creștinismului? Cum s-au organizat din interior grupurile creștine, care au fost rolurile, funcțiile, statutul, starea vieții? Cum s-a diferențiat locul bărbaților de al femeilor în comunitățile creștine? Cum s-a format și definit grupul de laici? Cum actorii câmpului religios s-au gândit și au modelat structurile eclesiale? Aceastea sunt doar câteva dintre diferitele chestiuni la care răspunde autorul acestui volum divizat în trei părți.

1)  Panoramă și problematici, Ce însemna creștin în primele zile ale Bisericii, Problema slujirii în epoca paleocreștină

2) Actori și frontiere: Dialonos, istorie a unui ideal, puterea de a sluji, Kleros-Laikos două grupuri diferite, Femeile

3) Focalizări și analize: Clement Romanul, Ignațiu de Antiohia, Documentația canonico-liturgică

Această lucrare care rezumă sau dezvoltă în anumite puncte studiile anterioare ale autorului, este o contribuție interesantă la cunoașterea formării și a naturii diferitelor ordine clericale, a locului femeii și a rolului recunoscut al laicilor în primele secole ale creștinismului.

 Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.fr

recenzie realizată de Jean-Claude Larchet