„Viaţa creştină, în adevărata ei valoare, înseamnă un martiriu“
Parohia „Sfântul Iulian din Tars“ din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită miercuri seara de Preasfinţitul Corneliu. Biserica acestei parohii se află în prezent în stadiul de pictură.
Singura biserică din ţara noastră închinată Sfântului Iulian din Tars şi-a cinstit ieri ocrotitorul. Miercuri seara, numeroşi ieşeni şi studenţi au asistat la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, ca delegat din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Laudate Dominum“ al Bisericii „Sfântul Iulian din Tars“ din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“, dirijat de Ion Ioan. Preasfinţitul Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire mai întâi la importanţa ridicării unei biserici, care se „zideşte pe temelia apostolilor şi pe sângele martirilor care au pecetluit credinţa lor cu propria viaţă“. Apoi, Preasfinţia Sa a accentuat că Biserica noastră are în calendar mărturii mai ales ale sfinţilor martiri. „Mulţi dintre sfinţi, care au continuat să fie până în zilele noastre martiri, nu sunt menţionaţi pentru că numărul lor este mare, întocmai ca stelele care strălucesc noaptea pe cer. Viaţa creştină, în adevărata ei valoare, înseamnă un martiriu. Martir este nu doar cel ce moare pentru credinţa lui, ci şi cel care o mărturiseşte cu propria viaţă, înfruntând obstacolele din această viaţă. Viaţa creştinilor este o luptă cu noi înşine, cu păcatul care ne asaltează, cu cei din jurul nostru, care sunt oameni nu de puţine ori necredincioşi, împotrivitori ai adevărului, propagatori ai minciunii şi ai nedreptăţii. Mântuitorul ne avertizează pe toţi cei care dorim să-L urmăm şi Îi deschidem uşa inimii noastre ca să intre în viaţa noastră că avem o cale strâmtă. Cealaltă cale este largă, iresponsabilă, care duce la pieire. Viaţa creştină este o luptă continuă, iar sfinţii sunt exemple vii care au luptat până la sfârşit. Toată viaţa noastră trebuie ancorată în Hristos, pentru că fără El nu putem face nimic. Izvorul vieţii, care este Dumnezeu, este un dar ce se doreşte a fi veşnic. Dumnezeu, cu rugăciunile Sfântului Iulian din Tars, să ne întărească în credinţă, să ne dea puterea răbdării şi binecuvântarea ei“, a subliniat Preasfinţitul Corneliu.
Distincţii pentru binefăcătorii Bisericii „Sfântul Iulian din Tars“
Părintele paroh Florin Chirilă, care este şi inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a mulţumit Preasfinţitului Corneliu pentru că a slujit pentru al patrulea an consecutiv la Biserica „Sfântul Iulian din Tars“, dar şi pentru că a format generaţii de seminarişti la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi, o parte dintre ei oferind răspunsurile la strană în sfântul lăcaş din Campusul „Tudor Vladimirescu“. În continuare, pr. paroh Florin Chirilă a oferit o distincţie de vrednicie din partea parohiei „Sfântul Iulian din Tars“ domnului Constantin Comănescu, preşedintele grupului de firme „Pieta“ din Iaşi, şi domnului Nicuşor Lazăr, director în cadrul grupului de firme „Pieta“. La final a fost prezentată cartea „Viaţa şi Acatistul Sfântului Mare Mucenic Iulian din Tars“, apărută la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan. Ieri-dimineaţă, după slujba Utreniei au fost oficiate Acatistul Sfântului Iulian din Tars, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Credincioşii au primit la final câte un pachet cu alimente din partea familiei Holicov. Construcţia Bisericii „Sfântul Iulian din Tars“ din Iaşi a început să fie ridicată în urmă cu opt ani, iar în prezent se efectuează lucrările de pictură.