„Viaţa de sfinţenie se înfăptuieşte cu ajutorul lui Dumnezeu“
Credincioşii din Gura Humorului au participat ieri, 18 iunie 2017, în număr mare la hramul Catedralei cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Toţi Sfinţii Români“ a oraşului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Serbarea celui de-al doilea hram al catedralei ortodoxe din Gura Humorului a fost marcată în mod deosebit ieri, 18 iunie 2017, în Duminica Sfinţilor Români, a doua după Rusalii. De dimineaţă, chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost întâmpinat în faţa locaşului de închinare cu flori, cu pâine şi sare, aşa cum este tradiţia în dulcea Bucovină. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de 23 de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, pr. prof. univ. dr. Dănuţ Dumitru Popovici, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, arhimandritul Justin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din judeţul Suceava, şi pr. Viorel Ilişoi, preşedintele Asociaţiei Unităţilor de Cult Proprietare de Păduri din Protopopiatul Suceava. La finalul slujbei, părintele Benone Greşanu, secretar al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a primit rangul de iconom stavrofor.
„Această biserică este o jertfă adusă lui Dumnezeu“
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, IPS Părinte Pimen a vorbit despre viaţa de sfinţenie „pe care Dumnezeu o vrea de la oameni“. „Sunt foarte multe exemple de viaţă de sfinţenie din rândurile oamenilor ce au trăit pe pământul românesc. Aici amintim de ierarhi, voievozi, oameni de cultură, ostaşi, martiri s.a., care şi-au trăit viaţa în chip smerit, ajutând pe cei de lângă ei şi suferind pentru dreapta credinţă. Viaţa de sfinţenie se dobândeşte prin împărtăşirea cu Sfintele Taine şi prin harul Sfântului Duh. Viaţa noastră este împletită atât cu rugăciunea din biserică, cât şi cu cea de la casele noastre. Viaţa de sfinţenie se înfăptuieşte cu ajutorul lui Dumnezeu“, a explicat ierarhul de la Suceava, care a apreciat că arhitectura catedralei din Gura Humorului este asemănătoare cu locaşurile de închinăciune din vechime. „Cercul este simbolul infinitului şi al unităţii. Această biserică este o jertfă adusă lui Dumnezeu de către părintele paroh Mircea Nuţu şi de către frăţiile voastre“, a adăugat ierarhul.
„Bogăţia revărsării Duhului Sfânt“
Părintele paroh Mircea Nuţu, consilier emerit, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Pimen şi preoţilor pentru că au slujit Sfânta Liturghie. Un gând de recunoştinţă a avut şi către stareţele de la câteva aşezări monahale din Bucovina, prezente împreună cu alte monahii la hramul bisericii. „Este o zi binecuvântată de Dumnezeu, prin faptul că am primit bogăţia cerului spre rodirea pământului prin ploaie. De asemena, am primit bogăţia revărsării Duhului Sfânt în inimile noastre, prin Sfânta Liturghie oficiată de arhipăstorul nostru“, a subliniat părintele Mircea Nuţu. Programul liturgic s-a încheiat cu slujba Parastasului la mormântul părintelui Vasile Nuţu. Duminică, 25 iunie 2017, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, va oficia Sfânta Liturghie la catedrala din Gura Humorului.