Viața Părintelui Filotei Zervakos

Documentar

Viața Părintelui Filotei Zervakos

    • Viața Părintelui Filotei Zervakos
      Viața Părintelui Filotei Zervakos

      Viața Părintelui Filotei Zervakos

Starețul Filotei Zervakos a fost de foarte tânăr sub îndrumarea Sfântului Nectarie de Eghina, făcătorul de minuni, pe care l-a avut drept părinte duhovnicesc. Timp de aproximativ 50 de ani a fost starețul Mănăstirii Loggobardas din Paros, fiind unul dintre cei mai apreciați duhovnici. 

Părintele Filotei Zervakos s-a născut în mai 1884, într-un mic sat din zona Pakiei, în Sparti. La botez a primit numele Constantin. Din copilărie avea dragoste pentru Dumnezeu și pentru cele sfinte.

După terminarea studiilor, a lucrat doi ani ca învățător în satul natal. Apoi, în 1906, și-a efectuat serviciul militar la Regimentul 2 Cavalerie din Atena, cu grad de subofițer.

La îndemnul părintelui său duhovnicesc, Sfântul Nectarie din Eghina, s-a călugărit la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Longovarda. Atunci, la 29 decembrie 1907, a primit numele Filotei. La 22 aprilie 1912 a fost hirotonit preot de către mitropolitul Gabriel al Trifeliei și Olimpiei, iar peste un an a fost ales arhimandrit. În 1924 a plecat într-un pelerinaj în Egipt și în Țara Sfântă, despre care va relata, mai târziu, într-o lucrare. În 1930 a fost ales stareț al Mănăstirii Loggobardas. În 1934 a urmat un alt pelerinaj, de data aceasta la Constantinopol. Reîntors în Grecia, a fondat Mănăstirea Maicii Domnului Myrtiotissa, aflată la patru kilometri de Lefkes, orașul principal al Insulei Paros.

A vizitat numeroase insule din Grecia, precum și orașe importante ale lumii, predicând și mărturisind mereu cuvântul lui Dumnezeu. În timpul vieții sale, a construit 12 biserici, două mănăstiri, trei cimitire și două școli. Banii pe care îi primea de la credincioși îi împărțea săracilor, văduvelor și orfanilor.

A fost înzestrat de Dumnezeu cu numeroase harisme, cea mai importantă fiind darul vederii înainte. Este cunoscut publicului român prin cele câteva lucrări despre viața și opera sa, precum: „Filotei Zervakos: Sfaturi, minuni, rugăciuni”, „Călător către cer – viața, predicile și vedeniile Fericitului Filotei Zervakos”, „Mărturisirea credinței ortodoxe. Testament duhovnicesc”, „Ne vorbește Părintele Filotei Zervakos”.

Monahul Filotei Zervakos s-a mutat la Domnul în ziua de 8 mai 1980.

Citește despre: