Viaţa Sfântului Simeon Stâlpnicul
“Sfântul Simeon arată că ştie păcatele şi gândurile pe care vizitatorii sau monahii încearcă să le ascundă faţă de el. Le vorbeşte călugărilor despre evenimente care se întâmplă în acelaşi timp, departe de el, cum ar fi atacuri, accidente, boli, pe care nu ezită să le tămăduiască de la distanţă”.
La Editura Doxologia a apărut primul volum al Colecţiei „Viaţa în Hristos. Hagiographica”, coordonată de părintele Dragoş Bahrim intitulat „Viaţa Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat şi Viaţa Fericitei Marta, mama Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat".
Volumul de faţă reuneşte într-o primă traducere românească realizată de Laura Enache după ediţiile critice, principalele două elemente ale dosarului hagiografic viaţa Sfântului Simeon Stâlpnicul şi a mamei sale Marta. Interesul cercetătorilor şi hagiografilor faţă de Sfântul Simeon din Muntele Minunat a fost unul constant de-a lungul veacurilor, dată fiind popularitatea foarte mare de care s-a bucurat acesta în Răsărit. Mănăstirea sa a fost pentru multă vreme un loc de pelerinaj internaţional, din păcate însă, biografia neobişnuit de întinsă a Sfântului, scrisă de unul dintre ucenicii săi, nu s-a păstrat decât într-un număr foarte restrâns de manuscrise, mult mai populară fiind varianta prescurtată a lui Nichifor Ouranos.
Puţine vieţi de sfinţi cuprind atâtea minuni de tot felul precum Viaţa lui Simeon cel Tânăr şi, din acest punct de vedere, ea depăşeşte cu mult biografiile altor mari stâlpnici. Prin angajamentul lor, stâlpnicii aparţineau clasei acelor solitari care au vrut să evadeze pe cât posibil din tot ceea ce este pământesc şi să scape de contactul cu mulţimea, printr-o viaţă exclusiv contemplativă, viaţa lui Simeon Stâlpnicul cel Tânăr subliniază în mod expres că el avea această vocaţie în toată plinătatea ei. Însă, printr-un izbitor contrast, ea era fără încetare întreruptă de nenumăratele opere de caritate şi de îndrumare duhovnicească care îl solicitau pentru reputaţia sa de om sfânt şi taumaturg.
Lucrarea ne zugrăveşte un personaj plasat în afara tuturor condiţiilor obişnuite de viaţă, sustras de la majoritatea legilor celor mai importante ale firii noastre, acţionând numai sub adumbrirea unei forţe suprafireşti, vorbind cu Hristos, cu îngerii, iniţiat în tainele viitorului, înzestrat cu o putere nelimitată asupra demonilor şi a bolilor”, până în punctul care „nici chiar moartea nu rezistă rugăciunilor sale”.
Viziunile, lupta împotriva atacurilor demonice, eliberarea multor posedaţi, vindecările şi intervenţiile miraculoase de toate felurile alcătuiesc o mare parte din Viaţa lui Simeon Stâlpnicul cel Tânăr. “Sfântul Simeon arată că ştie păcatele şi gândurile pe care vizitatorii sau monahii încearcă să le ascundă faţă de el. Le vorbeşte călugărilor despre evenimente care se întâmplă în acelaşi timp, departe de el, cum ar fi atacuri, accidente, boli, pe care nu ezită să le tămăduiască de la distanţă”.
Sfântul nu pleca niciodată de pe coloana sa, dar în timpul unei epidemii de ciumă în Antiohia, bolnavii care îl chemă pe nume îl văd în casa lor venind şi punându-i pe picioare.
Nu se ştie cu exactitate unde mai sunt acum moaştele Sfântului Simeon. Ce se cunoaşte, cu siguranţă, este faptul că la Mănăstirea Neamţ se păstrează capul Sfântului Simeon din Muntele Minunat. Sfântul Cap are în jurul lui o cunună de argint auriu, ce reprezintă cea mai veche inscripţie păstrată de la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.
Sfântul Simeon le dezvăluie ucenicilor săi că atunci când era la vârsta prunciei, dispreţuind cele necesare vieţii, nevoindu-se cu plecarea genunchilor şi vărsare de lacrimi multe, l-a rugat pe Dumnezeu să-l slobozească de împărtăşirea de mâncărurile veacului. Şi Dumnezeu a trimis un bărbat îmbrăcat în alb, cu veşmânt cuvios, având înfăţişare de fulger ce purta un vas cu ceva asemănător cu orezul din care i-a dat de trei ori, desfătând smerenia sa până săptămâna viitoare, când venea din nou. Acestea le-a spus că să ne desăvârşim nădejdea în Dumnezeul nostru.
Sfântul Simeon Stâlpnicul ne îndeamnă să luăm aminte la noi înşine, să păzim poruncile, urmărind pacea şi sfinţirea fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul. Şi mai presus de toate să păzim dragostea unii către alţii, amintindu-ne pururi de Domnul, care a zis ucenicilor Lui: „Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii mei, dacă veţi avea dragoste între voi”.
Fericita Marta, mama Sfântului Simeon Stâlpnicul a cărei viaţa este povestită în a doua partea a cărţii, şi-a dat toată silinţa să împodobească pe omul cel dinăuntru şi să dobândească petrecerea cea duhovnicească, lucrând să ascundă de mulţi fapta ei bună, îngrijindu-se de înaintarea ei spre cele bune şi aducătoare de mântuire. Râvnind fericirea cea făgăduită celor ce îl iubesc pe Dumnezeu şi cugetând la îndreptările Domnului, umbla pururea în căile dreptăţii. Trei mărgăritare de preţ şi-a agonisit: credinţă, având imediat după ea nădejdea cu pocăinţă – fiinţarea bunătăţilor celor nădăjduite, şi dragostea care desăvârşeşte în Dumnezeu, prin care în chip vădit se împlinesc toate poruncile.
Cartea „Viaţa Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat. Viaţa Fericitei Marta, mama Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat” poate fi cumpărată de la magazinul online Doxologia, de la librăriile Doxologia, precum şi de la celelalte librării din Iaşi şi din ţară.