(Video) 10 lucruri despre Mănăstirea Bujoreni

Reportaj

(Video) 10 lucruri despre Mănăstirea Bujoreni

  1. Mănăstirea Bujoreni este situată în comuna Zorleni, județul Vaslui. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din 27 martie 1602.
  2. Mănăstirea Bujoreni mai este cunoscută și sub denumirea de „Schitul Măgarului” prin prisma unei minuni întâmplate.
  3. Un oarecare Ion Brețcanu, oier, a găsit măgarul său îngenunchiat în fața unui stejar ce adăpostea în scorbură o icoană a Maicii Domnului.
  4. Oierul a hotărât ca pe acel loc să se ridice un schit, trunchiul stejarului devenind Sfânta Masă.
  5. În anul 1840, Iermonahul Ioanichie Costache a construit o biserică mare din zid de cărămidă, care este folosită şi azi.
  6. În timpul perioadei comuniste, obștea mănăstirii a fost alungată, iar mănăstirea a fost închisă și lăsată în paragină.
  7. În 1993 mănăstirea a fost redeschisă, Episcopul Ioachim Vasluianu numind stareț pe Protosinghelul Luchian, care a păstorit obștea până în anul 2002.
  8. În anul 2002, Preasfințitul Ioachim al Hușilor a adus patru monahi de la Mănăstirea Petru Vodă, hirotesind stareț pe Ieromonahul Euharist.
  9. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, descoperită în chip minunat și restaurată la Mănăstirea Suceviţa, se păstrează și astăzi.
  10. În ultimele decade, mănăstirea s-a dezvoltat, cuprinzând astăzi o nouă biserică, un muzeu, un arhondaric, o trapeză, dar și un număr de 42 viețuitori.
Citește despre: