(Video) Biserica Precista II din Piatra Neamț a îmbrăcat veșmântul sfințirii
În Duminica a VII-a după Paști, 9 iunie 2019, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul pus sub ocrotirea Maicii Domnului, Precista, din municipiul Piatra-Neamț, a îmbărcat veșmântul sfințirii, sfântul locaș fiind sfințit de trei ierarhi ai Moldovei. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și cu Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au săvârșit slujba târnosirii bisericii mari dar și a paraclisului de la demisolul locașului. Sfânta Liturghie a fost sărvârșită de arhierei alături de un sobor de preoți și diaconi.
După pericopa evanghelică, Părintele Mitropolit Teofan, a ținut cuvântul de învățătură.
Conform tradiției, numeroși credincioși pelerini au așteptat la rând pentru a primi binecuvântare, închinându-se în Sfântul Altar.
La finalul Sfintei Liturghii, Pr Paroh Dimitrie Ailincăi a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai mare distincție din patriarhia română. De asemnea ctitorii principali au primit din partea IPS Teofan distincții de vrednicie.
Ideea construirii acestei biserici a apărut încă din anul 1991, datorită insuficienţei spaţiului liturgic la biserica „Adormirii Maicii Domnului” din cartierul Precista care era neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor prezenţi la slujbe.
În anul 1993 au început demersurile pentru obţinerea amplasamentului în unicul părculeţ de la intersecţia străzilor Decebal cu Borzeşti , parcă, în mod inspirat lăsat liber , neocupat de blocuri.
Capacitatea acestui edificiu este pentru 650 de persoane.
Pentru întregul edificiu s-a adoptat pentru volumetrie şi tratare estetică de detaliu , nota de monumentalitate a unei catedrale ortodoxe. Atât turlele mici, cât şi turla pantocrator, au în plan forme poligonale la exterior, acoperirea lor realizându-se în cupole de inspiraţie stilizată bizantină.
Sfinţirea locului s-a făcut de către P.C. Arhim. Ciprian Zaharia în data de 12 mai 1995, alături de un sobor de preoţi şi numeroşi enoriaşi.