(Video) Hristos a înviat! - Corul Byzantion  

Troparul „Hristos a înviat”, pe larg, în plagalul glasului I - Corul Byzantion

Solist Adrian Sîrbu
Isonari: Andrei Bârsan, diac. Marin Osoianu, pr. Ionuț Merticariu, Sebastian Socol (conducător ison), Paul Lungu, Sebastian Maruseac, Cristian Hari, Andrei Purdilă, Ciobanu Ionuț.

Notă: Pe lângă interpretarea clasică a partiturii (în glasul al II-lea), există o practică mai veche ce nu modulează în cromatic (vezi înregistrări de arhivă cu părinții bătrâni vatopedini Andreas și Vasilis dar și cu părintele Dionisie de la Colciu cântând acest tropar în scara diatonică, așa cum l-au învățat la rândul lor). Explicația pentru această interpretare este că ftoraua thematismos eso din debutul cântării nu avea în vechime (în notaţia mediobizantină sau cucuzeliană) doar rolul de a modula în glasul al II-lea (așa cum s-a fixat odată cu Reforma hrisantică) ci și de a arăta alterarea permanentă a notei superioare - în cazul de față, Zo către Ke (nu existau - în notația mediobizantină - semnele de alterație ifes sau diez, ci se foloseau diferite ftorale precum thematismos eso, nana, nenano, jumătate de nenano ș.a.). Printre mărturiile scrise, există manuscrise grecești având varianta diatonică a troparului (urmează a fi publicate într-un studiu), dar și surse românești (cum este, de pildă, ms. Stavropoleos 51, f. 94r având la mărturie glasului indicația „plagal 1 agem”).

„Mulțumiri speciale d-lui. prof. Dr. Georgios Konstantinou (dirijorul Corului Bizantin Grec din Atena) pentru informațiile și materialele furnizate!” -  Adrian Sîrbu

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Cântări

Video de Corul Byzantion

Pe aceeași temă

Recomandările zilei

Citește și