Vizita Patriarhului României în Cehia

Patriarhia Română

Vizita Patriarhului României în Cehia

Românii din Cehia s-au bucurat, la sfârşitul săptămânii trecute, de prezenţa în mijlocul lor a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Întâistătătorul Bisericii noastre, alături de Preafericitul Părinte Mitropolit Kristoph al Cehiei şi Slovaciei, au fost primiţi sâmbătă la sediul Ambasadei României la Praga.

Duminică, 9 octombrie, cei doi Întâistătători au sfinţit biserica din localitatea Most, construită în memoria celor peste 60.000 de ostaşi români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupaţia nazistă în cel de-al doilea război mondial, după cum informează TRINITAS TV.

După slujba de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph au oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi din România, Cehia şi Slovacia.

La final, în semn de preţuire, Patriarhul României i-a dăruit Preafericitului Părinte Krystoph un set de engolpioane, un set de monede cu patriarhii României, un baston arhieresc şi un set de veşminte arhiereşti. La rândul său, pentru a marca momentul istoric din viaţa Bisericii Ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, Preafericitul Părinte Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul 'Sfinţii Chiril şi Metodiu', cea mai înaltă distincţie bisericească cehă, instituită acum 60 de ani şi oferită, de-a lungul timpului, doar Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale.

Patriarhul României a mulţumit pentru distincţiile primite.

„Dorim să exprimăm mulţumirile noastre pentru acest mare dar, acest simbol al comuniunii noastre frăţeşti la nivel de Întâistătători de Biserici Ortodoxe surori şi dorim ca acesta să fie un îndemn la a continua lucrarea noastră frăţească de cooperare exemplară pastorală”.

Tot în memoria eroilor români, Patriarhul României şi Patriarhul Cehiei şi Slovaciei au sfinţit şi o troiţă.

În continuare cei doi Întâistătători au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei de sub ocupaţia nazistă.

Patriarhul României a adresat celor prezenţi un cuvânt în care a explicat importanţa lăcaşului, intitulat: „Simbol al recunoştinţei, comuniunii şi cooperării. Biserica - memorial din Most, Cehia”.

Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph a amintit celor prezenţi istoria lăcaşurilor de cult din zonă.

„Nu este o întâlnire întâmplătoare, ci este vorba despre îndreptarea unor adevăruri istorice şi a unor nedreptăţi care au durat foarte mult timp. Până în anii ’70 au fost aici două biserici ortodoxe care au fost dărmate. De fapt, tot oraşul vechi Most a fost dărmat, toate monumentele istorice şi bisericile. Singurul monument care s-a păstrat este biserica gotică din secolul al XIV-lea, care a fost translatată în acest loc, pe care o vedem de aici. Sfinţirea acestei biserici este un eveniment important şi astfel a fost construită a treia biserică în această vară de la Most. Sperăm şi nădăjduim că nu va fi dărmată cum au fost celelalte două”.

La final, la troiţa - monument al eroilor, oficialităţile prezente au depus coroane de flori.

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfântul Mucenic Valentin a fost sfinţită de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist al României şi de Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei şi Slovaciei în ziua de 14 iulie 2007.

sursa: basilica.ro