Volumul „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. I. Întemeietorii” a fost lansat la Sibiu

31 Iulie 2020 21:28 Arhiepiscopia Sibiului

„Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. I. Întemeietorii”, o lucrare având ca temă personalitățile care au întemeiat Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, în anul 1861, la Sibiu, a fost lansată joi, 30 iulie, la Sibiu.

Evenimentul de lansare a avut loc într-una dintre cele mai frumoase clădiri monument istoric din Sibiu, în grădina imobilului din Piața Mică, nr. 22, în prezența primarului Sibiului, Astrid Fodor, a celor doi autori ai volumului, conf. univ. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, vicepreședinte al Asociației „Sibiul Cultural”, și Sorana Maier, președinte al Asociației și redactor al cotidianului Tribuna, și a numeroase personalități din mediul academic și cultural, colaboratori și prieteni.

Edilul șef al Sibiului i-a felicitat pe autorii volumului și a vorbit despre importanța unui astfel de demers cultural pentru comunitate. „Această carte este dedicată acestor personalități care au făcut mult pentru ASTRA și au contribuit la ceea ce a făcut ASTRA pentru orașul nostru, pentru Transilvania, pentru România în general. Este o carte care se vede că este făcută cu multă dragoste, cu mult suflet și vreau să vă mulțumesc în numele comunității sibienii pentru acest dar pe care îl faceți comunității”, a spus Astrid Fodor.

Părintele Constantin Necula a vorbit despre însemnătatea pe care o are un astfel de volum, despre Asociațiunea ASTRA și despre rolul pe care îl are aducerea aminte a numelor valoroase din trecutul Sibiului, despre contribuția lor la ceea ce înseamnă cultura din Transilvania și din România.

„Cartea are o calitate pe care nu am bănuit-o atunci când ne-am apucat de ea, este ca o școală, este un curs intensiv de ASTRA. Abia citind, și reluând documente și recitind și regândind, am constatat cu adevărat cât de astră e ASTRA. Adevăratele stele ale culturii românești sunt creștinii aceștia, ortodocși, greco-catolici, în bune relații cu germanii și maghiarii din Sibiu, și care împreună au reușit să facă lucruri absolut remarcabile. (...) Din acest punct de vedere cred că avem foarte mult de lucru pentru a reconstitui și a reconstrui imaginea Astrei. Cred că este nevoie de întemeieri culturale și de readuceri aminte a întemeietorilor, că prea crede fiecare că de la el se trage cultura română, ori cultura română se trage cu câteva sute de ani mai devreme. Un chapeau către toți oamenii aceștia care au muncit ca niște sisifi pentru ca astăzi să putem să ne lăudăm cu o cultură europeană nu doar în Sibiu, ci în Transilvania”, a spus părintele Necula.

Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a transmis binecuvântarea Mitropolitului Ardealului și Arhiepiscopului Sibiului, ÎPS Laurențiu. „Această carte cuprinde în paginile ei nume foarte importante, oameni care au contribuit cu viața și cu sufletul lor la istoria și trecutul acestui oraș și al poporului român”, a spus arhimandritul, adăugând că aceste chipuri cuprinse în volum se constituie pentru noi în modele demne de urmat.

„Despre ASTRA s-a scris mult, dar ne-am dorit să strângem la un loc o parte dintre cei care în anul 1861 au înființat Asociațiunea la Sibiu, prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania. Este vorba despre mitropoliți, teologi, profesori, preoți, mari proprietari, filantropi, academicieni, dascăli de țară, militari, sau chiar artiști, unii simpli cetățeni. Aș vrea să mulțumesc Arhivelor Naționale Sibiu, domnului director Alexiu Tatu, Bibliotecii Județene ASTRA, domnului director Silviu Borș, Mitropoliei Ardealului pentru sprijinul în documentare și pentru imaginile și documentele oferite spre publicare, domnului director al Casei de Presă Tribuna, Mircea Bițu, pentru parteneriatul în cadrul proiectului”, a spus Sorana Maier.

Mai multe detalii, pe tribuna.ro.

Ultimele din categorie