Volumul „Minute cu Hristos”, lansat de Protos. Ioan Popoiu la Parohia românească din Hersbruck

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Volumul „Minute cu Hristos”, lansat de Protos. Ioan Popoiu la Parohia românească din Hersbruck

Vineri 21 martie, la sfârșitul celei de-a treia săptămâni a Postului Mare, numeroși preoți și credincioși din parohiile Protopopiatului Bavariei de Nord împreună cu părintele protopop Marius Tăut au răspuns invitației părintelui Ieromonah Arsenie Bejan, participând la slujba Sfântului Maslu de obște, organizată de Parohia „Sf. Ier. Nicolae” și „Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica” din Hersbruck.

Este deja o tradiție ca, mai ales în perioadele de post, parohiile românești din Diaspora să organizeze, prin rotație, slujirea Sfântului Maslu de obște. La slujba săvârșită în Parohia Hersbruck, soborul de zece preoți și doi diaconi s-au rugat împreună cu credincioșii, sub protia P. Cuv. Protos. Chiril Socaciu, inspector eparhial.

După ungerea credincioșilor cu untdelemn sfințit, părintele Arsenie Bejan, gazda evenimentului, a prezentat volumul Minute cu Hristos: meditaţii la Evangheliile duminicale şi ale sărbătorilor mari, publicat la sfârșitul anului 2024 la Editura Doxologia (Iași) de Protos. Ioan Popoiu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Părintele Arsenie a apreciat recenta apariție editorială, rezultată în urma unei colaborări a Protos. Ioan Popoiu cu redacția portalului creștin-ortodox Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Aici au fost publicate, în perioada noiembrie 2022-octombrie 2023, în format text și audio, meditațiile duminicale și la Evangheliile sărbătorilor, în cadrul rubricii „Minute cu Hristos”. Gândite la acea vreme pentru un format audio de 5-8 minute, meditațiile la textele Sfintelor Evanghelii au fost ulterior adunate și prelucrate pentru a fi tipărite într-un singur volum.

La invitația gazdei, autorul a ținut o mini-conferință intitulată „Importanța și necesitatea citirii Sfintei Scripturi de către creștini”. Pornind de la constatarea că foarte puțini credincioși ortodocși și-au format obiceiul de a citi în mod regulat din Sfânta Scriptură, părintele Ioan a explicat că rânduiala liturgică ortodoxă a fost în așa fel gândită de Părinții Bisericii, astfel încât din noaptea Învierii și până în Sâmbăta Mare a anului următor,  la Sfintele Liturghii din fiecare zi să fie citite, în pericope, textele integrale ale Sfintelor Evanghelii, precum și ale Faptelor Sfinților Apostoli și ale tuturor epistolelor cuprinse în Noul Testament. În acest program de lectio continua, săvârșit cu precădere în mănăstiri, credinciosul ortodox, participând la slujbe, ascultă întreg Noul Testament (exceptând cartea Apocalipsei, din care nu s-au rânduit citiri la slujbe). Totuși, datorită faptului că în parohii slujbele sunt săvârșite mai degrabă în duminici și la sărbătorile mari, credincioșii aud an de an aceleași pericope alese ca tematici principale de aprofundare și meditație. Din acest motiv, este foarte important ca toți creștinii ortodocși să își organizeze un program de citire zilnică a Sfintei Scripturii și să nu neglijeze de la lectură nici cărțile Vechiului Testament.

În continuare, invitatul a mai vorbit despre pericolul ca, atât preoții și credincioșii, să se limiteze în edificarea lor duhovnicească, doar la lectura comentariilor biblice, a cărților de predici și omiliilor. Acestea sunt bune pentru că introduc pe cititor în universul biblic și explică multe dintre pasajele scripturistice greu de înțeles, însă atât slujitorii altarelor cât și mirenii ajung să se mulțumească strict cu lectura secundară și nu mai ajung să se adape direct de la Cuvântul revelat. Alte situații cu privire la citirea Sfintelor Scripturi în afara slujbelor, semnalate de ieromonahul slujitor la Centrul Mitropolitan din Nürnberg și la Parohia „Sf. Ier. Vasile cel Mare” din cartierul Langwasser al capitalei Franconiei, sunt: organizarea de cercuri biblice care aprofundează câte o carte a Bibliei (o Evanghelie, o epistolă ș.a.) dar neglijează celelalte scrieri biblice, astfel încât credincioșii nu cunosc integral învățăturile scripturistice; organizarea de programe duhovnicești sau meditații pe diferite teme biblice, care aprofundează anumite învățături, dar lasă netratate unele subiecte ale vieții religioase tot la fel de importante. Citirea doar fragmentară a Sfintei Scripturi este cu siguranță de apreciat, însă poate duce la ideea că există părți principale și secundare ale Bibliei, ori că din Revelația biblică nu se poate găsi răspuns pentru unele probleme contemporane, care nu au fost tratate odinioară, în Scripturi. Este însă de reținut că Biblia nu e un compendiu de teologie care poate răspunde la toate întrebările posibile, ci în ea, printr-o citire continuă și completă, creștinii descoperă nu atât versete argumentative, ci mai degrabă duhul -care este Duhul lui Dumnezeu- în care se dă răspuns la orice problemă a vieții. Mai este de reținut și faptul că Biblia nu este Cuvântul lui Dumnezeu, ci un buchet de mărturii ale unor oameni, inspirați de Dumnezeu ca să scrie și să trimită pe cititori către Dumnezeu-Cuvântul, care este o Persoană: Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu Cel întrupat. Citirea ei constantă îl ajută pe credincios să se roage mai profund, fiindcă rugăciunea este chiar dialogul omului cu Dumnezeu.

În încheiere, după ce conferențiarul i-a invitat pe credincioși să citească Sfânta Scriptură începând cu cartea Facerii și până la Apocalipsă, în care vor găsi atât învățături duhovnicești cât și istorice precum și aparținând celor mai diverse științe, a urmat o sesiune de autografe. Iar ospitalitatea avraamică a părintelui paroh și a credincioșilor din Hersbruck s-a dovedit încă o dată prin agapa organizată pentru oaspeții de departe.

Volumul protosinghelului Ioan Popoiu – Minute cu Hristos: meditaţii la Evangheliile duminicale şi ale sărbătorilor mari va avea parte de lansări, în următoarele săptămâni, și în alte parohii din Protopopiatul Bavariei de Nord.

Citește despre: