Voluntariat la Aşezământul „Sfântul Nicolae” de la Checea
Pe parcursul ultimelor două săptămâni, mai multe grupuri de tineri din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei sunt prezente la Aşezământul „Sfântul Nicolae“ de la Checea, judeţul Timiş, pentru a da o mână de ajutor la construirea noului corp de clădire, în care vor fi adăpostite mai multe persoane vârstnice, informează „Ziarul Lumina”.
În această săptămână, mai mulţi clerici de la Centrul eparhial, împreună cu meşteri de pe raza parohiilor păstorite, tineri voluntari din cadrul ASCOR Timişoara şi studenţi de la Facultatea de Teologie din Timişoara participă şi ajută la ridicarea noului edificiu, ce vine să aducă mai mult spaţiu pentru cei care vor ajunge să locuiască la căminul de bătrâni de la Checea.
Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, în anul 2006, la 24 septembrie, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a binecuvântat lucrările de construcţie a căminului de bătrâni, iar după doi ani, la 18 septembrie 2008, a avut loc inaugurarea căminului.
Aşezământul „Sfântul Nicolae“ de la Checea are o istorie de peste 13 ani şi care începe să prindă contur, prin aportul întregii Biserici timişene, care se mobilizează pentru finalizarea unui proiect ce împlineşte o parte din activitatea socială a eparhiei. „Constatăm cu bucurie că implicarea oamenilor Bisericii în susţinerea activităţilor social-caritative este tot mai intensă şi numărul instituţiilor filantropice, iniţiate şi organizate de Biserica noastră, creşte considerabil.
Ceea ce se întâmplă la aşezământul pentru vârstnici din Parohia Checea Română, Protopopiatul Timişoara I, este un lucru remarcabil şi pilduitor pentru multe din parohiile noastre. Preotul paroh Gheorghe Cucu, credincioşii parohiei, preoţii din localităţile învecinate, preoţi din Timişoara, consilieri şi angajaţi ai Centrului eparhial participă în această acţiune de voluntariat muncind, cot la cot, cu constructorii, care au misiunea de a ridica acest aşezământ destinat fraţilor şi surorilor noastre, în vârstă, dar mai ales celor care sunt vitregiţi de soartă, neavând aparţinători ori familii care să le asigure o bătrâneţe în condiţii decente. Pe această cale aducem mulţumiri tuturor celor care sprijină cu dragoste creştinească această acţiune caritabilă”, a precizat preotul Ionel Popescu, vicar eparhial.
În momentul de faţă este finalizată infrastructura şi parterul corpului nou şi se execută zidăria portantă tip poroterm de 30 cm grosime şi armătura pentru stâlpii de la nivelul întâi. Preoţii s-au implicat activ pentru realizarea stâlpilor din fier beton prin legarea etrierilor şi a barelor, au furnizat mortarul de var ciment şi cărămizile din organizarea de şantier.
Lucrările sunt atent supravegheate de Comisia Tehnică a Arhiepiscopiei Timişoarei şi de dirigintele de şantier acreditat, desemnat pentru urmărirea lucrărilor din partea beneficiarului. „Cu ajutorul lui Dumnezeu vom turna centurile şi placa din beton armat la partea superioară a pereţilor de pe al doilea nivel şi vom realiza structura de şarpantă şi învelitoarea din ţiglă. În cadrul imobilului existent, în care a funcţionat grădiniţa, de aproximativ 300 mp, se vor modifica funcţionalităţile spaţiilor interioare, amenajându-se zona auxiliară a căminului. La nivelul corpului nou, de aproximativ 720 mp, aferent parterului şi etajului sunt 36 camere de cazare şi odihnă, grupuri sanitare, camere de depozitare, birouri administrative şi salon de recreere. Valoarea estimată a investiţiei Aşezământului social «Sfântul Nicolae» este de 750.000 lei”, ne-a declarat diaconul Timotei Anişorac, inginer şi inspector în cadrul Sectorului Patrimoniu şi construcţii bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei.
(Sursa: basilica.ro)