„Voluntariatul mă odihnește sufletește” – interviu cu Adelina Rotariu, voluntar fiideajutor.ro
Adelina Rotariu face parte din acea categorie rară de tineri care au înțeles că timpul, talentul și inima pot fi puse în slujba celorlalți. De când s-a alăturat echipei fiideajutor.ro în luna februarie 2025, contribuția ei discretă, dar de o profunzime aparte, în special în zona de social media, a adus lumină și frumusețe în tot ceea ce facem. Îi recunoaștem amprenta în imagine, în cuvânt și mai ales în bucuria cu care îmbrățișează fiecare lucrare. Continuăm seria interviurilor cu #OameniDeAjutor și îi cunoaștem pe cei care, purtând cu devotament efortul din spatele proiectelor caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reușesc să fie mâinile și inima iubitoare a lui Hristos pe pământ.
„Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună” (2 Corinteni 9, 7).
Într-o lume grăbită și uneori indiferentă, întâlnirea cu un suflet cald cum este Adelina, dornic să slujească prin darurile primite de la Dumnezeu, este o binecuvântare.
Adelina, povestește-ne un pic despre tine despre tine.
Numele meu este Adelina, sunt student masterand în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice Iași, specializarea Probațiune, Mediere și Asistență Socială a Victimelor Infracțiunilor, anul I. Am terminat facultatea în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, ca șefă de promoție 2024, iar, din dorința de aprofundare a ceea ce m-a atras, am venit în Iași. Am 22 de ani și consider că e cea mai potrivită vârstă pentru a cunoaște și a încerca cât mai multe, pentru dezvoltarea noastră.
În momentul de față, coordonez subdepartamentul Metanoia din cadrul ASCOR Iași, mă ocup cu promovarea și crearea de conținut pentru două proiecte, iau parte la seminariile de formare pentru tineri și, mai nou, sunt voluntar social media pentru fiideajutor.ro.
Sunt o fire deschisă spre nou, îmi place să fiu creativă, să surprind plăcutul din jur și să adun trăiri pentru suflet. De mică mi-a plăcut fotografia, ba chiar am avut un aparat cu care făceam tuturor fotografii. Mă bucur că acum pot profita de pasiunea mea și să o pun în valoare. De asemenea, consider că știu să îmbin utilul cu plăcutul și să ajut prin ceea ce-mi aduce liniște.
Cum ai aflat de fiideajutor.ro și ce te-a motivat să ni te alături ca voluntar?
Despre fiideajutor.ro am aflat dintr-un clip de promovare de pe TikTok. Mi-a atras imediat atenția atât informația transmisă, cât și modul de promovare. Am intrat pe pagina de Instagram, am urmărit ce conținut transmite și am fost convinsă. Am căutat informații și m-am înscris ca voluntar. În urma întâlnirii, am rămas voluntar pe partea de conținut social media.
Ai mai fost sau ești implicată și în alte activități de voluntariat?
Da, sunt implicată ca voluntar în cadrul Departamentului Minorități al Arhiepiscopiei Iașilor, coordonator al subdepartamentului Metanoia din cadrul ASCOR Iași, precum și voluntar media pentru proiectul de tabere „Temerari pe Drumul Cunoașterii” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. De asemenea, pe parcursul facultății, am fost coordonator al Departamentului de Asistență Socială din cadrul ASCOR Suceava, voluntar în cadrul universității, dar și în cadrul asociațiilor AIAS – Suceava, eLiberare și Teona Ariana. În perioada liceului, am făcut parte din ATOR Dorohoi, unde am participat la numeroase tabere și activități.
Există o persoană, o poveste, un sfânt care te-a inspirat în mod special în timpul activității tale de voluntariat?
Totul a început în cadrul asociației ATOR Dorohoi, unde am avut parte de numeroase activități, ateliere și tabere care m-au inspirat și m-au ajutat să-mi aleg domeniul de activitate pe care îl urmez astăzi. Mi-a plăcut să fiu cu oamenii și printre ei, să coordonez și să organizez, să am mereu ceva de făcut. Sunt o persoană activă, creativă și organizată. Consider că voluntariatul m-a format și m-a ajutat să devin cine sunt astăzi. Voluntariatul nu mi-a luat timp, ci mi-a dăruit timp – pentru dezvoltare, pentru slujire și pentru creștere personală. Nu este vorba despre cât de mult muncim, ci despre cât timp oferim și cât câștigăm din acest dar oferit altora.
Cât despre un Sfânt care-mi este la suflet și căruia îi cer adesea să mijlocească la Scaunul Slavei, acela este, fără îndoială, Sfântul Ierarh Nicolae. Este pentru mine un model atât de bun de blândețe, milostenie și ajutor necondiționat!
Cum crezi că ne influențează voluntariatul creșterea personală și spirituală?
Voluntariatul zidește, întărește și lasă mereu urme adânci în suflet. Pe mine m-a format, m-a ajutat să descopăr calități pe care nu știam că le am sau pe care nu le valorificasem până acum. De exemplu, fotografia, vorbitul în fața camerei și multe altele. Cred că este esențial, ca tânăr, să faci ceva cu timpul tău – să-l investești în lucruri care construiesc. Dau slavă lui Dumnezeu pentru că sunt un tânăr care nu se plictisește – ce dar mare, mai ales în vremurile noastre! Din punct de vedere duhovnicesc, m-am dezvoltat extraordinar de mult datorită activităților din Biserică. Liturghiile misionare, taberele organizate în duhul Bisericii – toate acestea m-au pus în fața oamenilor, m-au învățat să le vorbesc, dar, cel mai important, să-i ascult și să-i cunosc cu adevărat. Voluntariatul mă odihnește sufletește.
Voluntariatul este adesea o călătorie de autodescoperire. Ce ai învățat despre tine însuți prin propriile experiențe de voluntariat?
Că sunt mai organizată decât credeam, că pot vorbi deschis cu oamenii, că pot duce o activitate până la final fără să mă plâng, că în biserică timpul se măsoară în trăiri, nu secunde, că am o inimă atât de mare încât să încapă toate persoanele pe care le-am cunoscut prin intermediul activităților. Că pot și am ajutor de la Dumnezeu.
Ce sfat ai pentru cineva care este interesat să devină voluntar, dar nu este sigur cum să își folosească abilitățile în acest scop?
Ce sfat aș da? Să aibă curaj, să se roage la bunul Dumnezeu să le dea gând bun și oameni potriviți în jur și să fie deschis oportunităților. Voluntariatul este frumos dacă este făcut cu sufletul. Merită!
Adelina ne arată, prin fiecare implicare, că voluntariatul este mai mult decât o activitate – este o formă de dăruire, o călătorie spre sine și spre ceilalți. Ne bucurăm că face parte din familia fiideajutor.ro și că, prin creativitatea și dedicarea ei, reușește să inspire și alți tineri să-și transforme timpul și pasiunile în fapte bune. Îți mulțumim, Adelina, pentru tot ce ești și pentru modul frumos în care alegi să fii un #OmDeAjutor!
***
Avem nevoie de oameni implicați, cu inimi generoase, iar dacă ai ajuns până aici, înseamnă că și tu ești unul din ei.
Alege să susții cauzele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei prin fiideajutor.ro și devino sursă de inspirație pentru întreaga comunitate!
fiideajutor.ro nu este doar un site web, este punctul de întâlnire pentru toți cei care doresc să ofere din resursele, timpul și expertiza lor în sprijinul aproapelui, o punte între cei care au nevoie și cei care pot oferi ajutor. Mai multe detalii despre noi poți accesa aici.
Fiecare vizitator are posibilitatea de a se implica activ în rezolvarea problemelor sociale prin donații, voluntariat, promovare pe rețelele de socializare și oferirea de feedback, contribuind astfel la construirea unei comunități mai unite și mai solidare.
Îți punem la dispoziție instrumente prin care poți dona online, rapid: de la donații online direct prin site, PayPal sau prin transfer bancar, până la redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau a 20% din impozitul pe profit.