Voluntarii ASCOR Alba Iulia au oferit daruri copiilor refugiați, la Școala Gimnazială din Unirea

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Voluntarii ASCOR Alba Iulia au oferit daruri copiilor refugiați, la Școala Gimnazială din Unirea

Luni, 21 martie 2022, un grup de studenți originari din Ucraina și Republica Moldova, dar care studiază Teologia la Universitatea albaiuliană, au desfășurat o acțiune de sprijinire a copiilor ucraineni cazați la Mănăstirea Dumbrava.

Aceștia s-au deplasat la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea, unde i-au ajutat pe elevii ucraineni să deprindă câteva cuvinte de bază din vocabularul limbii române, dar au mediat și dialogul între elevi și cadrele didactice, facilitând astfel schimbul de informații.

Cu această ocazie, și voluntarii ASCOR Alba Iulia s-au mobilizat pentru a aduce un zâmbet pe chipurile copiilor găzduiți de obștea Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava. În acest sens, aceștia au pregătit rechizite școlare de primă necesitate în procesul didactic, pe care le-au distribuit elevilor refugiați, pentru a veni astfel în completarea acțiunii desfășurate de studenții teologi ucraineni.

Petru Mircea, președintele ASCOR Alba Iulia, ne-a oferit detalii despre această inițiativă:

„A fi creștin nu este ușor. Pentru că, pentru un creștin, nu există decât legea dragostei, iar aceasta se exprimă prin milostivire. Numai cei milostivi sunt asemenea lui Dumnezeu Tatăl. «Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este» (Luca 6, 36). Trebuie să înțelegem, așadar, că milostivirea va agonisi îndreptăţire celor ce au iubit-o. Iată că la ceas de mare primejdie, într-o clipă de nevoie, când viața unor oameni a fost marcată de tragedie, nedreptate, asuprire, sufletele lor fiind pline de suferință și amărăciune, românul, care trăiește cu adevărat Legea dragostei, manifestă solidaritate, încercând prin mici gesturi să aducă puțină lumină pe chipurile încordate ale acestor copii”.

Cele două activități desfășurate în această zi la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea reprezintă debutul proiectului demarat de studenții teologi și voluntarii ASCOR albaiulieni. În perioada următoare, aceștia vor fi în permanentă legătură cu elevii și cadrele didactice, pentru a facilita adaptarea acestora și a le înlesni acomodarea.