Zi de hram „de familie”, la Suceava

În calendarul Bisericii noastre a fost prăznuit ieri Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Mănăstirea ce-i poartă numele din orașul Suceava şi-a sărbătorit ocrotitorul prin Liturghie arhierească, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La final, cei doi ierarhi au oficiat o slujbă de pomenire pentru Înaltpreasfințitul Părinte Pimen Suceveanul, trecut la cele veșnice pe 20 mai a.c.

Credincioșii bucovineni au participat marți, 2 iunie, la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din municipiul Suceava. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită, pe o scenă special amenajată în curtea așezării monahale, de IPS Părinte Mitropolit Teofan și de PS Părinte Episcop vicar Damaschin. Toți cei prezenți au păstrat distanța sanitară, ce a fost indicată în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” prin cărămizi așezate din 2 în 2 metri.

„Mângâierea lui Dumnezeu se revarsă în inimile oamenilor curați, iar aceștia aduc mângâiere în jurul lor”

În omilia rostită marți la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava”, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat că mângâierea lui Dumnezeu se revarsă în inimile oamenilor curați: „Izvorul de mângâiere adevărat îl găsim în Dumnezeu, în primul rând, în sfinții Săi, precum și în oamenii autentici pe care Dumnezeu îi lasă printre noi chiar și în vremuri neautentice precum sunt cele pe care le trăim. Sfântul Apostol Pavel, în epistola sa cea de a doua către Corinteni, capitolul 1, pomenește de 10 ori cuvântul «mângâiere» , în doar 5 versete, spunând că «Domnul Dumnezeu este Izvorul a toată mângâierea». Mângâierea lui Dumnezeu se revarsă în inimile oamenilor curați, iar aceștia aduc mângâiere în jurul lor. Creștinul adevărat, cu toate că, pe de o parte, este un om al suferinței, gândul său fiind la Dumnezeu, viața i se umple de nespusă mângâiere. Așadar, Dumnezeu ne este primul și cel mai important Izvor a toată mângâierea, în orice vreme și în orice loc. Sfinții lui Dumnezeu, regăsindu-se în relație cu Dumnezeu, devin la rândul lor izvor de mângâiere. Prin câte momente de cumpănă a trecut acest oraș - și istoria menționează acest lucru - și în toate aceste încercări Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a păzit această cetate, a ocrotit locuitorii ei și, prin rugăciunile lui, a adus multă încurajare”.

Cuvântul de final i-a aparținut Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată. Îi mulțumim Sfântului Mare Mucenic Ioan, care a ocrotit, ocrotește și va păzi și de acum înainte mănăstirea aceasta, orașul căruia îi este patron, ocrotitor, și pe toți aceia care, fie din Suceava, fie din împrejurimi, fie din alte părți, vin în ziua de 2 iunie, în ziua de 24 iunie sau în orice zi a anului să se închine la sfintele sale moaște și să-i ceară ajutorul și ocrotirea. În acest an, această zi de hram a mai una de familie, ca să-i zicem așa, și îi mulțumim în chip deosebit Părintelui nostru Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, care în aceste zile împlinește și slujirea binecuvântată de locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților”.

La final, cei doi ierarhi au oficiat o slujbă de pomenire pentru Înaltpreasfințitul Părinte Pimen Suceveanul, trecut la cele veșnice pe 20 mai a.c.

În anul 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăște ca data de prăznuire a Sfântului Ioan cel Nou să fie 2 iunie, ziua salvarii minunate a Cetății Sucevei de pârjolul cazacilor zaporojeni în anul 1622. În interiorul bisericii mari a mănăstirii, care este și Catedrală arhiepiscopală, se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou, aduse în 1589 de la fosta Catedrală mitropolitană a Moldovei.  Ele sunt păstrate în raclă de argint şi expuse pentru închinare, iar minunile înfăptuite de Sfântul Ioan cel Nou l-au desemnat drept Ocrotitorul Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva.

 

De la același autor

Ultimele din categorie