Zile aliturgice la începutul Postului Mare

Catehism

Zile aliturgice la începutul Postului Mare

Primele două zile din Postul Sfintelor Paşti, în care am intrat începând de ieri, sunt aliturgice, postindu-se cu ajunare deplină.

Primele două zile din Postul Sfintelor Paşti, în care am intrat începând de ieri, sunt aliturgice, postindu-se cu ajunare deplină. Întrucât nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, rânduiala de rugăciune este suplinită prin alte slujbe. „Este nevoie de o concentrare spirituală mai mare, pentru a vedea ce avem de făcut pe parcursul acestui urcuş duhovnicesc, cum să ne pregătim pentru Sfânta Împărtăşanie şi pentru Praznicul Învierii Domnului. Prima zi aliturgică din Postul Mare este una cu meditaţie profundă, având sentimentul de împlinire spirituală. În acelaşi timp, avem o bucurie duhovnicească pentru că am ajuns aceste «zile ale curăţirii», cum le numeşte una dintre cântările Triodului“, a spus pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi. Sfinţii Părinţi au rânduit ca această săptămână (până vineri) să fie postită cu o rigoare foarte mare. Părintele Constantin Muha a explicat că, în ansamblul ei, această săptămână „devine un etalon pentru Postul Mare, arâtând modul de postire care aduce roadă sufletească“. „În prima şi a doua zi din acest post nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, tocmai pentru sobrietatea acestor zile. Astfel ne pregătim pentru prima Liturghie din Postul Mare, care se va oficia miercuri, 29 februarie. În cadrul acestei slujbe, cei care au postit şi primesc dezlegare la Taina Spovedaniei se pot împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

Ajunând total, ne exprimăm dorul de a-L întâlni pe Hristos în bucuria euharistică a împărtăşirii. Specifică acestor zile este slujba Pavecerniţei Mari, care se săvârşeşte alături de Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Deşi nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie în primele două zile din acest post, avem celelalte slujbe ale Bisericii (Utrenia, Ceasurile şi Pavecerniţa Mare), care ne conduc la o conştientizare a păcatelor noastre, dar şi a măreţiei la care suntem chemaţi pentru a moşteni împărăţia lui Dumnezeu“, a remarcat pr. prof. Constantin Muha.