Zilele francofoniei la Liceul Teologic Ortodox din Oradea
În contextul Zilei Internaţionale a Francofoniei, în perioada 21-25 martie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea se desfăşoară Săptămâna Francofoniei.
Activităţile din această săptămână au debutat marţi, 22 martie, la Liceul Teologic orădean prin intonarea imnului Franţei - La Marseillaise. Directorul Liceului, Dl. Prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdeli, profesor de limba franceză, le-a vorbit apoi elevilor despre Francofonie. A urmat vizionarea mai multor scurt-metraje în care au fost prezentate adevărate perle ale civilizaţiei franceze, între care faimoasele castele de pe Valea Loarei.
Manifestările au continuat printr-un concurs între elevii de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” şi cei de la Şcoala Generală Nr. 11 din Oradea, având ca temă Civilizaţia franceză, concurs coordonat de doamnele profesoare Patricia Marcu şi Zifcsak Anamaria. În cadrul acestuia, elevi de la cele două instituţii de învăţământ s-au întrecut, pe grupe, în cunoştinţele legate de cultura şi civilizaţia franceză, elevii surprinzând prin varietatea cunoştinţelor legate de tematica concursului.
După cum ne informează Pr. Prof. Alin Sonea, manifestările se vor încheia printr-o expoziţie de afişe realizate de elevi pe tematica Cultură şi Civilizaţie Franceză: monumente din Paris, vinuri şi brânzeturi franţuzeşti, etc.
La sfârşitul săptămânii va avea loc şi o festivitate de premiere în cadrul căreia se vor decerna premii, constând în diplome şi dulciuri, pentru cel mai frumos afiş, cea mai frumoasă poezie, cea mai reuşită interpretare, etc. Diplomele vor purta însemnele şi culorile Franţei.
Organizaţia Internaţională a Francofoniei (Organisation internationale de la francophonie) este o organizaţie internaţională, care pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente. Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înfiinţarea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT).
sursa: basilica.ro