Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în parohia ortodoxă română „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam / Rotterdam
Cea mai veche parohie ortodoxă română din Țările de Jos, parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, a sărbătorit, la 15 ianuarie a.c., după săvârșirea Sfintei Liturghii de către Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură, Ziua Culturii Naționale printr-un omagiu adus poetului Mihai Eminescu, „luceafărul poeziei românești” după cum l-a numit cel dintâi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea.
În cuvântul său, Părintele Ioan a evocat personalitatea emblematică pentru cultura română a lui Mihai Eminescu, legătura acestuia cu biserica, pe care o numea „mama spirituală a poporului român”, și a arătat semnificația sintagmei „omul deplin al culturii române” prin care filozoful Constantin Noica l-a caracterizat pe Mihai Eminescu.
Cu emoția și gingășia specifice vârstei, elevi ai școlii parohiale au recitat sau cântat câteva dintre cele mai cunoscute și îndrăgite poezii eminesciene – Rugăciune, La Steaua, Somnoroase păsărele, De ce nu-mi vii. Atmosfera omagială a fost întregită prin rostirea și interpretarea vocală a poeziei Răsai asupra mea, respectiv prin citirea lucrării eminesciene „Unitatea preexistentă a poporului nostru”.
În grădina bisericii, elevii școlii parohiale s-au adunat în jurul puietului de tei descendent din Teiul lui Eminescu de la Iași, simbolic decorat cu panglici în culorile care se regăsesc în poezia eminesciană. Puietul de tei a fost oferit parohiei în primăvara anului trecut, de Grădina Botanică din Iași.
Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Țările de Jos va împlini la 25 ianuarie a.c., 42 de ani de activitate continuă prin grija și strădania Părintelui paroh, Protopop, Iconom Stavrofor Dr. Ioan Dură, fondatorul și ctitorul acesteia.