Ziua Drapelului României, la Iași: „Ne rugăm pentru cei ce ne apără și suntem alături de ei”
În fiecare an, pe 26 iunie, au loc în țară diferite evenimente dedicate Tricolorului. La Iași, festivitatea a început cu o slujbă de binecuvântare, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Catedrala Mitropolitană. După momentul religios, militarii Garnizoanei Iași au însoțit drapelul spre strada Anastasie Panu, unde a fost arborat în fața Prefecturii.
După ce steagul a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfințită și predat militarilor ieșeni, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare, explicând că simbolul național reprezintă de fapt o moștenire spirituală lăsată de înaintașii noștri:
Prin acest steag avem un semn prin care înțelegem toată moștenirea pe care o primim de la înaintași - moștenirea bogăției materiale, culturale și spirituale a unei țări. De aceea, moștenim noi înșine această lucrare de a îmbărbăta, de a binecuvânta pe cei care, prin acest simbol, au de apărat în continuare această moștenire bogată, dar în același timp și de înțeles că în această țară și noi ne rugăm pentru cei ce ne apără și suntem alături de ei. În această unitate ne facem împreună părtași bogăției acestei țări, dar și unei binecuvântări pe care Domnul ne-o dă. În această slujbă împlinim cuvântul pe care îl spunem la Sfânta Liturghie, de a păzi această unitate lăuntrică, de a fi împreună în rugăciune și în îmbărbătare precum spunem la toate ecteniile „Pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.
În continuare, Garda de onoare, în acordurile Fanfarei Militare, s-a îndreptat spre strada Anastasie Panu din centrul orașului, unde a avut loc ceremonialul de înălțare a steagului României pe catarg.
La eveniment au mai fost prezenți Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iaşi, Felix Guzgă, prefectul județului Iaşi, Constantin Dolachi, subprefectul județului Iaşi, și colonelul Claudiu-Mădălin Tamaș, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași.
Albastru, Galben și Roșu, simboluri ale poporului român
Ziua Drapelului Național se sărbătoreşte în baza unei legi emisă în 20 mai 1998, care prevede organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice. Constituţia din 1866 a României prevedea la articolul 124: „culorile Principatelor Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu”. Ordinea şi dispoziţia culorilor au fost stabilite de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 26 martie 1867.
Drapelul României este un tricolor albastru, galben, roşu, având culorile dispuse în benzi verticale, de dimensiuni egale. Protocolul actual impune ca steagul să fie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional.
Alături de stema națională și imnul național, drapelul este unul din cele trei simboluri naționale ale României, parte a identității naționale.