Ziua Rezistenţei anticomuniste din Banat
La Pădurea Verde a fost sfinţit, în anul 2000, monumentul ridicat în memoria luptătorilor din Rezistenţa anticomunistă din Banat. În plus, întâmplările petrecute în perioada 1945-1989 au determinat Asociaţia foştilor deţinuţi politici din Timiş să aleagă ziua de 16 iulie ca zi a rezistenţei anticomuniste.
Iniţiativă a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (A.F.D.P.R.), filiala Timiş, monumentul a fost construit pentru a ne aduce aminte de trecutul poporului nostru din perioada 1945-1989 şi de cei sacrificaţi în acea perioadă. La ceremonie au participat preşedintele A.F.D.P.R. Timiş, regretatul Teofil Botlung, mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, preoţi, viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, membri ai asociaţiei şi rude ale celor ce au pierit în timpul puterii comuniste. Victimelor care au murit în acest loc le-au fost acordate, post-mortem, de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara, câte un certificat cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului, înmânat rudelor acestora.
Monumentul, ridicat pe o colină, este reprezentat de o cruce, simbol al jertfei umane, iar la bază se află o placă comemorativă, inscripţionată cu textul: 'Şi aici ca pretutindeni în ţară, în vremea pustiirii sovietice comuniste, au fost ucişi fii ai poporului român, luptători pentru apărarea fiinţei naţionale. Cinstiţi-le dăruirea şi jertfa, rodind-o în mâine'.
Acest monument de aducere aminte a vremurilor tragice ale poporului nostru a fost gândit nu doar pentru a-i cinsti pe cei care au fost ucişi sau martirizaţi, ci şi pentru a nu uita trecutul, încât el să nu se mai repete niciodată. Monumentul este un simbol al libertăţii noastre, dobândită prin vărsare de sânge, care ne obligă acum să nu mai minţim, să nu mai slujim unei puteri care este pusă nu în slujba poporului român, ci împotriva acestuia. Preşedintele de atunci al A.F.D.P.R. Timiş a motivat ridicarea acestui monument ca fiind 'un însemn pe care îl transmitem, în forma cea mai modestă, către viitor, pentru a nu intra într-un nou mileniu al opresiunii cuvântului şi gândului' ('Atolire… Atolire… Atolire', foaie editată de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Timişoara, supliment al cotidianului 'Timişoara', 20 iulie 2000, p. 3).
sursa: ziarullumina.ro