Ziua Școlii la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi

28 Februarie 2020 10:48 Arhiepiscopia Iaşilor

Miercuri, 26 februarie 2020, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a fost sărbătorită Ziua Școlii, evenimentul fiind la prima ediție. Această zi nu a fost aleasă întâmplător, deoarece la 26 februarie 1890 se năștea preotul Dumitru Furtună, un părinte de numele căruia se leagă înființarea în anul 1923 a Seminarului Teologic „Pimen Mitropolitul”.

Întrucât în anii trecuți părintele Furtună a mai fost comemorat la seminar, la propunerea Consiliului Școlar al Elevilor și cu acordul Consiliului Profesoral, s-a hotărât ca ziua de 26 februarie să devină Ziua Școlii.

Activitatea a început cu săvârșirea slujbei de pomenire a părintelui Dumitru Furtună la Cimitirul Eternitatea din Dorohoi, la care au participat mai mulți preoți profesori și elevi seminariști. Manifestările au continuat în Sala de Festivități „Pimen Mitropolitul” din incinta seminarului, iar cei prezenți au participat la o sesiune de comunicări, în cadrul căreia s-a punctat personalitatea marelui cărturar, folclorist și etnograf - pr. Dumitru Furtună.

În cuvântul de bun venit, părintele director Constantin Muha a precizat că „profitând de faptul că părintele Furtună s-a născut pe 26 februarie, ne-am gândit să sărbătorim ziua școlii la această dată. Despre părintele Furtună, Nicolae Iorga spunea că este o instituție, nu o persoană. A fost un om de o anvergură extraordinară și chiar dacă școala s-a închis în 1933, seminarul a continuat să existe prin absolvenții săi. Casa părintelui era, duminica, un fel de amfiteatru în care veneau adesea personalități de la București sau Iași și purtau discuții pe teme culturale. Momentul de astăzi este un început, este o scânteie care, cu siguranță, va declanșa un foc sacru în inimile acestor tineri, ce va continua să ardă frumos peste ani, răspândind în jur lumină, pentru că lumea are nevoie de lumină”.

Profesorul Ilarion Mandache, autorul mai multor volume și articole despre istoria Dorohoiului, a prezentat câteva aspecte despre legătura dintre primarul Gheorghe Burghele și părintele Dumitru Furtună. De altfel, Gheorghe Burghele a fost unul dintre semnatarii actului de înființare a Seminarului, în anul 1923. Invitat în cadrul manifestărilor a fost și părintele Marius Onofrei de la Parohia Strahova, absolvent al Seminarului. Părintele, însetat de istoria acestei zone, a prezentat în fața auditoriului o serie de mărturii deosebite despre părintele Furtună, culese de la cei care l-au cunoscut.

Anul 2020 a fost declarat la nivelul Patriarhiei Române Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români, motiv pentru care elevii Alexandru Atănăsoaie, Raul Găină și Valentin Cantonaș, din clasa a XI-a Pastorală, au avut sarcina de a identifica și prezenta activitatea filantropică a părintelui Furtună. De asemenea, elevul Daniel Dohotaru a prezentat „Filantropia în viața și misiunea Bisericii Ortodoxe” în contextul Anului omagial și comemorativ 2020.

În ultima parte a sesiunii de comunicări, părintele profesor Teodor Cătălin Budacă a prezentat câteva aspecte despre prietenia dintre pr. Nicolae Sandovici și pr. Dumitru Furtună. Preotul Sandovici este considerat un deșteptător al neamului în Proboteștii Herții, localitate aflată acum dincolo de graniță, dar cu legături foarte strânse cu România, în satul Racovăț. Părintele Budacă Teodor este profesor la Seminar și a scris recent o carte în care evocă suferințele locuitorilor din cele două localități surori, despărțite astăzi de graniță.

Pe parcursul prezentării referatelor, în sala de festivități au fost expuse mai multe fotografii și documente din perioada funcționării Seminarului (1923 -1933). Prima parte a zilei s-a încheiat cu un scurt moment artistic, prezentat de Trupa „Cântăcioșii”, coordonată de părintele Ionuț Crețu, consilier educativ la Seminarul Teologic Dorohoi.

În cea de-a doua parte a zilei a avut loc activitatea „După-amiază, la Seminar”, organizată de membrii Consiliului Elevilor. Tinerii, împreună cu profesorii lor, au participat la o serie de activități, precum: concurs de gătit, jocuri, karaoke și alte surprize.

Invitat a fost părintele Ionuț Ștefan Apetrei, spiritualul seminarului, care le-a vorbit tinerilor despre semnificația Săptămânii Brânzei. Părintele a precizat că „postul ne pregătește pentru un moment foarte important din viața lumii, din viața Bisericii: Învierea Domnului. Ca să ajungem la acest moment trebuie să ne pregătim, să ne nevoim și să luptăm. Acesta este postul. Nu este vorba doar de un regim alimentar, ci despre o luptă cu noi înșine. Ca să fie trecerea mai ușoară de la viața de zi cu zi, la perioada aceasta duhovnicească, anevoioasă, care presupune un efort, s-a intercalat săptămâna aceasta, numită săptămâna albă, sau săptămâna brânzei, în care se consumă doar produse lactate și pește”.

Toate activitățile se doresc a fi un punct de plecare pentru anii următori, în care se va sărbători Ziua Școlii, iar tinerii care s-au implicat în buna desfășurare a acestei zile ne dau speranța că peste ani, răsfoind filele din istoria seminarului, cititorii vor putea descoperi lucruri deosebite despre înaintașii lor. (Pr. Ionuț Crețu)

Ultimele din categorie