Ziua Teiului lui Eminescu la Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale

Ziua Teiului lui Eminescu la Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam

Centrul Român de Cultură şi Spiritualitate al parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam a sărbătorit, la marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, după sfânta Liturghie şi Vecernia plecării genunchilor, cea de-a doua ediție a „Zilei Teiului lui Eminescu”.

Ziua Teiului, instituită odată cu plantarea în grădina bisericii parohiale în primăvara anului trecut a unui puiet descendent din teiul lui Eminescu de la Iași, este un prilej de cinstire a poetului național în apropierea zilei în care este comemorată trecerea sa la cele veșnice. 

La actuala ediție a Zilei Teiului, „poetul nepereche” a fost evocat printr-un program cultural şi educațional în două părți sugestiv intitulate „Cu Eminescu în suflet şi în gând”, respectiv „În jurul Teiului lui Eminescu”. 

Purtându-l pe Eminescu în suflet şi în gând, enoriași ai parohiei au participat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri despre viața şi opera „omului deplin al culturii române” (Constantin Noica), fiind reliefate diferite fațete ale geniului eminescian – Mihai Eminescu ca poet şi prozator, jurnalist prin excelență, patriot vizionar, filozof, apărător al limbii strămoșești şi al bisericii naționale. 

Vorbind despre deplina angajare a poetului în apărarea cauzei românismului, pr. paroh Ioan Dură a apreciat că Eminescu „trebuie trecut în rândul jertfitorilor români, având atributele unui Etnomartir – jertfitor al neamului”

Din lirica eminesciană, au fost recitate poemele „Criticilor mei” şi „Numai poetul” și a fost interpretată vocal poezia „Sara pe deal”.

În gradina parohială, puietul de tei a fost simbolic împodobit în culorile din poezia eminesciană, cu fragmente din creația poetului. Enoriașii parohiei şi elevii școlii parohiale au înconjurat teiul lui Eminescu în pas de horă românească. Doamna Elena De Chiara a citit versurile eminesciene care au „îmbrăcat” puietul de tei în haină de sărbătoare şi a vorbit despre aducerea acestuia pe pământ olandez, ca urmare a darului făcut parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” de Grădina Botanică din Iași. 

Cea de-a doua ediție a „Zilei Teiului lui Eminescu” s-a încheiat cu savurarea unor preparate culinare românești. 

Centrul Român de Cultură şi Spiritualitate al parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” a fost înființat cu binecuvântarea pr. paroh Ioan Dură la 15 ianuarie, dată la care sunt sărbătorite Ziua Culturii Naționale şi ziua de naștere a poetului național, Mihai Eminescu.

Citește despre: