100 de zile – 1.000 de creștini uciși în Nigeria

Religia în lume

100 de zile – 1.000 de creștini uciși în Nigeria

Aflați într-o ţară central africană, la mii de kilometri de patria islamului jihadist, în Nigeria, creştinii se confruntă cu aceeaşi situaţie, ca și fraţii din Siria şi Irak.

De cel puțin o săptămână, toată atenția publicului este îndreptată spre exodul din Siria și Irak, la dramele și pericolele ascunse în spatele acestui nou fenomen social. Vorbim despre noi și problemele noastre. Însă, mai sunt pe planetă și alte probleme, trecute cu vedere de presa mondială. Aflați într-o ţară central africană, la mii de kilometri de patria islamului jihadist, în Nigeria, creştinii se confruntă cu aceeaşi situaţie, ca și fraţii din Siria şi Irak.

Măcinată de lipsa apei, hranei şi a medicamentelor, comunitatea creştină din Nigeria este ţinta atacurilor unei formaţiuni militare autointitulată Boko Haram. În anul 2013, grupul terorist a distrus mai multe biserici, a răpit 200 de eleve creştine pe care le-a convertit cu forţa la islam şi a ucis mai mulţi creştini. Deşi se părea că în anul 2014 Boko Haram a încetat cu acţiunile violente, sfârşitul lunii august 2015 a adus cu sine incendierea a patru biserici din nordul creştin al ţării, aşa cum raportează Al Jazzera.com. Atentatele au fost revendicate la scurt timp de liderul mişcării jihadiste, printr-un film postat în mediul online. „Aducem mulţumiri lui Allah, care a dat victoria fraților noștri din orașul Gwoza, pe care l-a făcut parte din califatului islamic”, a spus Abubakar Shekau, într-un clip video de 52 de minute, prezentat de Agenţia de Presă Franceză.

Human Rights Watch a anunțat, într-un raport oficial, că doar în lunile iulie şi august ale anului 2015, Boko Haram a ucis 2.053 de civili, în 95 de atacuri, adevărate crime împotriva umanității.

Ultimile vești prezentate de Al Jazeraa vobesc despre peste 1.000 de persoane  care au fost ucise de către grup terorist Boko Haram, în primele 100 de zile de conducere ale președintelui nigerian Muhammadu Buhari – în timp ce aproape 2,1 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării.

Citește despre: