10.000 de credincioşi au participat la hramul Putnei (GALERIE FOTO)

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

10.000 de credincioşi au participat la hramul Putnei (GALERIE FOTO)

Pentru credincioşii din Bucovina şi nu numai, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are o însemnătate duhovnicească specială, legată de serbarea hramului Mănăstirii Putna, vestita ctitorie şi necropolă a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Şi în acest an, sărbătoarea închinată Maicii Domnului a adunat mii de pelerini care au participat la slujba Sfintei Liturghii arhiereşti oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatie Al-Hoshi, Mitropolit al Arhiepiscopiei Antiohiene de Franţa şi Europa de Vest şi Centrală, înconjuraţi de un sobor de 53 de stareţi, preoţi şi diaconi.

Şi anul acesta, Mănăstirea Putna din Suceava, îmbrăcată în straie de sărbătoare, a unit ierarhi, preoţi şi credincioşi în rugăciune, în laudă şi în mulţumire aduse Maicii Domnului. Peste 10.000 de bucovineni şi de pelerini din toată ţara au participat în data de 15 august la hramul istoric al Mănăstirii Putna, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, închinându-se la mormântul domnitorului Ştefan cel Mare şi participând la slujbele religioase săvârşite.

Sfânta Liturghie dedicată hramului a fost oficiată pe podiumul frumos împodobit din curtea mănăstirii Putna de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de IPS Părinte Ignatie Al-Hoshi, Mitropolit al Arhiepiscopiei Antiohiene de Franţa şi Europa de Vest şi Centrală. Sfânta Liturghie oficiată de hramul Putnei a avut şi două hirotonii, săvârşite de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor: monahul Anania, vieţuitor al Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ierodiacon, iar tânărul diacon Nicolae Mihalescu a fost hirotonit preot.

„Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a închinat această mănăstire Maicii Domnului, simţind cât de puternice şi de folositoare sunt rugăciunile ei“

Primul cuvânt de învăţătură, rostit la finalul slujbei arhiereşti, i-a aparţinut Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, care a subliniat cât de aproape este Maica Domnului alături de cei care îi cer ajutorul: „Maica Domnului reprezintă un model de trăire creştină, atât prin ascultarea poruncilor şi a voii lui Dumnezeu, cât şi prin curăţia vieţii ei. Aşa ar trebui să ne trăim şi noi viaţa, clipă de clipă, cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin ostenelile noastre duhovniceşti şi trupeşti. La timpul rânduit de Dumnezeu, Maica Domnului şi-a dat obştescul sfârşit, însă cuvântul Sfintei Scripturi pomeneşte în locul cuvântului „moarte“ cuvântul „adormire“. La fel şi noi pomenim pe cei morţi folosind sintagma „adormiţi în Domnul“, întru nădejdea Învierii şi a vieţii celei veşnice. Sfinţii Apostoli au venit la prohodul şi înmormântarea Maicii Domnului în chip minunat, deoarece ei erau răspândiţi în toată lumea, propovăduind cuvântul Evangheliei. Îngropând trupul Maicii Domnului într-un mormânt în Grădina Ghetismani, nu l-au mai găsit după un timp acolo, fiindcă Domnul Iisus Hristos a înălţat trupul Maicii Domnului la Cer, aflat în nestricăciune. De aceea învăţătura Bisericii noastre spune: „Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre“. De aceea şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a închinat această mănăstire Maicii Domnului, simţind cât de puternice şi de folositoare sunt rugăciunile ei“.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor le-a mai spus celor prezenţi că Sfântul Voievod Ştefan cel Mare purta tot timpul la el trei icoane - una a lui Iisus Hristos, una a Maicii Domnului şi una a lui Ioan Botezătorul. De asemenea, ierarhul le-a mulţumit credincioşilor pentru ajutoarele strânse pentru sinistraţii din Oltenia în urma apelului Bisericii.

„Îl rog pe părintele stareţ Melchisedec să-mi permită să mă consider vieţuitor al acestei mănăstiri“

Un cuvânt emoţionant a fost rostit şi de IPS Părinte Ignatie Al-Hoshi, Mitropolit al Arhiepiscopiei Antiohiene de Franţa şi Europa de Vest şi Centrală, care i-a îndemnat pe credincioşii şi preoţii români să se roage pentru pacea din zonele de conflict Siria, Palestina, Liban şi Irak. La final, IPS Ignatie a subliniat de ce este legat sufleteşte de Mănăstirea Putna: „Anul trecut în octombrie am fost la această mănăstire, la prima mea vizită în România, cu ocazia sărbătorii Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Imediat cum am ajuns de la Iaşi la Mănăstirea Putna, am primit înştiinţarea că am fost ales Mitropolit al Franţei şi al Europei de Vest şi Centrale. De aceea, îl rog pe părintele stareţ Melchisedec să-mi permită să mă consider vieţuitor al acestei mănăstiri şi să mă pomenească întotdeauna la rugăciunile personale. Toate aceste lucruri arătă cât de mult suntem uniţi noi, creştinii ortodocşi, indiferent de naţionalitate şi tradiţii. Mulţumesc tuturor pentru dragoste şi ospitalitate şi urez tuturor sărbătoriţilor din această zi «La Mulţi ani», pace şi sănătate“.

Au urmat mulţumirile adresate tuturor celor prezenţi de către stareţul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, care a anunţat că obştea mănăstirii pe care o păstoreşte se pregăteşte ca în luna iulie a anului 2016 să serbeze 550 de ani de la turnarea temeliei bisericii.

Citește despre: