12 noiembrie – Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei
Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei este marcată, în fiecare an, la 12 noiembrie. A fost declarată în 2009, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Scopul principal al marcării acestei zile este de a conştientiza gravitatea acestei boli, mai ales la copiii cu vârsta sub 5 ani, precum şi impactul ei asupra societăţii.
Despre această boală vorbim astăzi cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.
Ce este pneumonia?
Este o infecție care afectează plămânii. Plămânul drept este împărțit în trei lobi, iar cel stâng are doi. Infecția se poate localiza într-un lob sau în întregul plămân, într-un plămân sau în ambii. Poate varia de la ușoară până la severă. Persoanele care au cazuri ușoare trebuie totuși să fie atente, deoarece pot fi în continuare contagioase, în funcție de cauză. De asemenea, infecția poate deveni mai severă, mai ales dacă există o boală cronică.
Există mai multe tipuri de pneumonie?
Da. În funcție de factorul declanșator, există mai multe tipuri de pneumonie:
- Pneumonia bacteriană – este forma cea mai întâlnită și este produsă de Streptococcus pneumoniae – pneumonia pneumococica. Apare în special la bătrâni sau bolnavi cu afecțiuni organice (diabet, alcoolism, boli pulmonare cronice).
- Pneumonie virală – unele virusuri care provoacă răcelile și gripa pot, totodată, să cauzeze pneumonie. Este frecventă la copiii sub 5 ani.
- Pneumonie cauzată de fungi (ciuperci) – mai des întâlnită în rândul persoanelor cu probleme cronice de sănătate sau cu sistem imunitar slăbit, cât și în cazul persoanelor care au inhalat mari doze din aceste microorganisme.
Care sunt factorii de risc?
Vreau să menționez aici cazurile întâlnite la copii. Deși, în timp ce majoritatea copiilor sănătoși pot lupta împotriva infecției cu imunitatea lor naturală, copiii ale căror sisteme imunitare sunt compromise sunt la un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Sistemul imunitar al unui copil poate fi slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugari care nu sunt alăptați exclusiv la sân.
Trebuie să mai știți că bolile preexistente, cum ar fi infecțiile simptomatice ale virusului HIV și rujeolei, cresc, de asemenea, riscul unui copil de a contracta pneumonie.
Și factorii de mediu pot contribui la apariția acestei afecțiuni, cum ar fi: poluarea aerului din interior cauzată de gătit și încălzire cu combustibili din biomasă, traiul în case aglomerate sau fumatul părinților, sporesc sensibilitatea copilului la pneumonie. Așa că evitați-le pe cât posibil.
Ce simptome prezintă pacienții cu pneumonie?
Persoanele afectate prezintă frison, febra mare, junghi toracic și tuse inițial iritativă seacă, apoi productivă. Am întâlnit la cabinet foarte multe cazuri cu tablou clinic sărac, dominat de febră înaltă persistentă și starea generală alterată. La unele persoane apare și dispneea.
Cum este tratată pneumonia deja diagnosticată?
Medicul curant va prescrie tratamentul adecvat, adică terapia cu antibiotice, care se alege pe baza sensibilității microorganismului și depinde în mod direct de vârsta, starea generală și analizele pacientului. De asemenea, în cazul febrei, se prescriu preparate antipiretice.
Dacă este o pneumonie virală, aceasta are de obicei o formă mai ușoară, de aceea este tratată în condiții casnice, respectând regimul și consumând o cantitate mare de lichide. Medicul poate recomanda produse mucolitice pentru a grăbi ruperea sputei și a ușura respirația. În unele cazuri se prescriu și antihistaminice.
În cazul în care febra se menține peste 48 de ore, iar starea de sănătate se înrăutățește semnificativ, trebuie să vă adresați medicului. În majoritatea cazurilor internarea este necesară copiilor mici și copiilor cu pneumonie bacteriană, cu dispnee severă și semne de înrăutățire a stării generale. La spital medicii vor determina tipul pneumoniei și vor prescrie un tratament corect.
Am ajuns la partea de prevenire a pneumoniei. Ce putem face?
Cea mai la îndemână măsură pe care putem cu toții să o luăm este curățarea mediului. Prin reducerea poluării aerului putem reduce bolile respiratorii, cum ar fi pneumonia. Asta ajută pe toată lumea. Toți putem face câte ceva.
Dar vreau să revin la pneumonia la copii care reprezintă o reală problemă la nivel mondial. În acest sens, Organizația Mondială a sănătății ne propune o serie de măsuri, și anume:
- Promovarea hrănirii exclusive la sân a copiilor
- Vaccinarea (pneumococica, HIB- impotriva Haemophilus influenzae tip B, tuse convulsiva, rujeola)
- Igiena corectă, ce include spălatul pe mâini cu apa și săpun
- Reducerea poluării aerului, mai ales în gospodării
- Prevenirea și tratamentul HIV. Toate aceste măsuri ajută la prevenirea pneumoniei.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=R3lsyTyK-s8
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/
Sedentarismul și efectele sale asupra sănătății – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro