15 ani de activitate a Centrului „Sfântul Nectarie” din Bucureşti

2 Iulie 2021 14:08 Arhiepiscopia Bucureştilor

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Capitală a împlinit joi, 1 iulie 2021, 15 ani de activitate. La acest moment aniversar a participat și ambasadorul Elveţiei în România, Arthur Mattli. În următoarea zi, pe 2 iulie, în cadrul unei acţiuni filantropice organizate de Protoieria Sector 2 Capitală, voluntarii şi preoţii slujitori de la Parohia „Sfinţii Voievozi”‑Gherghiceanu i‑au vizitat pe beneficiarii centrului, oferindu‑le cuvinte de alinare, iconițe și alte daruri.

Momentul aniversar a început joi, 1 iulie, cu oficierea unei slujbe de Te Deum, în prezenţa lui Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, a părintelui consilier eparhial Ionuţ Tutea din cadrul Sectorului social‑filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a angajaţilor centrului. În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, părintele consilier a oferit instituţiei, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie. În continuare, directorul centrului, Adriana Căruntu, a prezentat istoricul instituţiei, iar ambasadorul Elveţiei în România a susţinut un recital la pian constând în propriile compoziţii muzicale. Prezenţa Excelenţei Sale se explică prin faptul că Ambasada Elveţiei a contribuit în mod semnificativ la construirea noului sediu al centrului deschis în anul 2012, a transmis postul de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române.

La acţiunea filantropică din ziua următoare a fost prezent şi părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală, care desfăşoară de mulţi ani astfel de activităţi de ajutorare a centrului, cu sprijinul unor parohii din cuprinsul ei. Părintele protoiereu a vorbit despre ajutorul concret oferit cu această ocazie şi despre însemnătatea acţiunii pentru beneficiarii centrului: „La împlinirea a 15 ani de activitate, am continuat acţiunea social‑filantropică începută în primăvara acestui an, aducând astăzi o lampă bactericidă cu ultraviolete care va fi folosită la etajul principal al centrului. Lampa a fost achiziţionată prin implicarea directă a Parohiei Andronache. De asemenea, voluntarii de la Parohia Gherghiceanu au dorit să marcheze acest moment aniversar oferind dulciuri, fructe şi icoane bolnavilor aflaţi aici. Gestul făcut astăzi de tinerii voluntari este foarte important pentru cei internaţi, întrucât aceştia au nevoie atât de îngrijire medicală, cât şi de implicare sufletească şi emoţională. Faptul că nu se simt singuri şi că ne aflăm în comuniune cu ei înseamnă foarte mult pentru aceştia. Dorim să-i felicităm pe directorul acestui centru, pe toţi ostenitorii şi Îl rugăm pe Dumnezeu să dăruiască sănătate şi alinare tuturor celor aflaţi aici”.

Despre bucuria oferită prin această acţiune a vorbit şi Adriana Căruntu, directorul Centrului „Sfântul Nectarie”: „Protoieria Sector 2 Capitală şi Parohia Gherghiceanu sunt de 15 ani alături de noi, implicându‑se activ în ajutorarea pacienţilor încă din anul 2006, când acestora le lipseau multe produse. Ne‑am gândit să marcăm această aniversare punând accentul pe aspectul spiritual, duhovnicesc. De aceea, părinţii slujitori de la această parohie au adus şi au împărţit icoanele a 15 sfinţi vindecători şi le‑au vorbit pacienţilor despre aceştia şi despre importanţa faptului de a se ruga, aceştia rămânând adeseori pe patul de suferinţă numai cu Dumnezeu. Mă bucur că, în urma acestei acţiuni, pacienţii vor primi alinare şi prin rugăciunile sfinţilor pe care i‑au cunoscut astăzi şi consider că aceste daruri sunt printre cele mai importante care au fost oferite până acum în centrul nostru”.

Sursa: ziarullumina.ro

Ultimele din categorie