2 mitropoliți, la sfințirea bisericii din Toșorog
Situată pe malul unui râu, la poalele munților, într-un peisaj de vis, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Toşorog - Bicazu Ardelean, Protopopiatul Piatra Neamţ, a fost resfințită duminică, 3 noiembrie 2013, de 2 mitropoliți: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și IPS Nicolae, Mitropolit de Mesogias şi Lavreotiki. Emoționantul moment al târnosirii a fost succedat de slujba Sfintei Liturghii, oficiată pe o scenă special amenajată în vecinătatea lăcașului de cult. Ca semn al preţuirii pentru lucrările realizate la lăcaşul de cult în ultimii ani, preotul paroh Mihai Lungu a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în treapta de iconom stavrofor.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Toşorog-Bicazu Ardelean, Protopopiatul Piatra Neamţ, ridicată prin sprijinul enoriaşilor și a Primăriei din localitate între anii 2006-2013, pe locul unui fost agheazmatar, fost sfințită duminica trecută. Slujba de târnosire, alături de slujba Sfintei Liturghii, au fost oficiate de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și IPS Nicolae, Mitropolit de Mesogias şi Lavreotiki, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi.
Un grup de tineri şi copii îmbrăcați în tradiționalul costum popular i-au întâmpinat pe cei doi ierarhi, care au fost conduși de la intrarea în sat până în faţa bisericii de un grup de tineri călare, purtând în mâini tricolorul românesc. Nu au lipsit nici bătrânii cu buciume, care au marcat, odată cu clopotele bisericii, momentul venirii oaspeților.
După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire. Lăcaşul de cult a fost sfinţit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o frumoasă scenă îmbodobită, au luat parte câteva sute de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor judeţene şi locale.
„Nu am cuvinte să-i mulțumesc lui Dumnezeu cel în Treime slăvit, și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, pentru această șansă minunată și unică care mi-a fost dăruită astăzi, anume aceea de a lua parte pentru prima dată la o asemenea slujbă de sfințire a unei biserici. Și poporul nostru grec este evlavios, dar cred că voi aveți ceva cu totul deosebit”, au fost cuvintele cu care IPS Nicolae și-a început cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie.
„Fiecare biserică care se construiește, indiferent de forma arhitecturală, reprezintă o capodoperă”
Mitropolitul grec și-a continuat predica subliniind că prin construcția unei biserici, omul face un lucru de mare preț în ochii lui Dumnezeu: „Fiecare biserică care se construiește, indiferent de forma arhitecturală, reprezintă o capodoperă și, fără nici o îndoială, este lucrul cel mai de preț pe care putem să I-l ridicăm lui Dumnezeu. Lumea noastră este plină de terenuri de fotbal, de magazine, de mall-uri și de alte lucruri grandomane construite doar în scop lumesc, și este foarte ușor să uităm că Dumnezeu există și că avem atâta nevoie de El. De aceea, mă bucur că în această localitate, odată cu ridicarea și împodobirea locuințelor, a fost ridicată și îmbodobită și o sfânta Biserică. Deși nu este o contrucție impozantă, trebuie să vă gândiți, privindu-o, că această biserică îl găzduiește pe Însuși Dumnezeu. În plus, prin faptul că în biserică ne adunăm cu toții împreună în rugăciune, sprijinind rugăciunea și cererea celui de lângă noi, putem să ajungem mult mai ușor la Dumnezeu”.
„Cinstirea acestui moment de enoriași se face prin păstrarea credinței celei adevărate”
După împărtășirea credincioșilor, IPS Mitropolit Teofan a subliniat că sfințirea lăcașului de cult trebuie să aibă conotații reale în viața credincioșilor: „Ne-am rugat lui Dumnezeu să coboare harul Preasfântului Său Duh peste poporul din această parohie, peste biserică și peste sfântul ei altar. Cinstirea acestui moment de enoriași se face prin păstrarea credinței celei adevărate, prin acte de milostenie, prin propovăduirea învățăturii celei adevărate, ținând legătura și cu membrii familiei plecați în străinătate, pentru ca ei să nu-și piardă credința și să nu-și uite strămoșii și părinții care s-au străduit să apere credința ortodoxă, dar și munții, râurile și întreaga țară, în vremuri mult mai grele decât cele pe care le trăim noi astăzi”.
De asemenea, părintele Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamț, a dat citire hrisovului de sfințire, iar cuvintele de mulţumire din partea comunităţii din Toșorog au venit prin preotul paroh Mihai Lungu.
La final, ca semn de preţuire pentru eforturile depuse la zidirea şi înfrumuseţarea noii biserici din Toșorog, IPS Mitropolit Teofan a oferit mai multe distincţii. Astfel, preotul Mihai Lungu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar doamna preoteasă și primarul din localitate au primit diplome de vrednicie. Acte de cinstire au primit și Consiliul local, Consiliul şi Adunarea parohială, Comitetul de femei, precum şi mai multe persoane ce au sprijinit consistent lucrările de construcţie. Un moment deosebit l-a reprezentat acordarea de distincţii bătrânelor văduve ale parohiei , ale căror soți au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Două frumoase icoane au fost oferite apoi din partea Bisericii din Toșorog celor doi mitropoliți, ca amintire a vizitei în Bicazu Ardelean. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapa frăţească.