20 de ani de slujire în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Würzburg
Sâmbătă, 2 decembrie, Parohia românească „Sf. Ap. Andrei” din Würzburg a îmbrăcat haine de sărbătoare, prăznuind pe sfântul lor ocrotitor alături de Mitropolitul Serafim, preoți și mireni din diferite părți ale Germaniei. Tot acum au fost aniversați 20 de ani de la înființarea acestei comunități.
Pentru ca la momentul festiv să poată participa cât mai mulți credincioşi, hramul parohiei a fost prăznuit în cel mai apropiat sfârșit de săptămână de ziua Sfântului Andrei, anume sâmbătă, 2 decembrie. Încă de vineri, pe lângă pregătirile obișnuite unui hram, în jur de 100 de credincioși s-au rugat alături de Mitropolitul Serafim și părintele protosinghel Ghelasie Păcurar, parohul acestei comunități, la slujba Sfântului Maslu urmată de un dialog duhovnicesc între ierarh și credincioși, moment în care fiecare a primit răspuns la întrebările teologice, practice sau teoretice referitoare la credință.
Sâmbătă, Biserica „Sfânta Barbara”, în care românii se adună la slujbele parohiale începând din acest an, a îmbrăcat haine de sărbătoare înfățișându-se ca o adevărată catedrală, atât prin dimensiunile sale, cât și prin prezența ierarhului și a multor preoți și diaconi, a corului și a credincioșilor. La Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, au slujit 22 de preoți și diaconi, în special din Bavaria, dar și din alte landuri ale Germaniei. Răspunsurile la strană au fost date de corul „Sf. Martiri Brâncoveni” al Catedralei Mitropolitane din Nürnberg, condus de dr. Claudiu Pătrașcu, la care s-au alăturat teologul Alin Buliga, conducătorul grupului psaltic Katharsis din Caransebeș și cântăreața Camelia Țârlea, de la Filarmonica din Karlsruhe. În timpul împărtășirii preoților și credincioșilor, corul a intonat colinde, spre bucuria tuturor celor aflați la slujba festivă, care au simțit apropierea marii sărbători a Nașterii Domnului.
După Sfânta Liturghie Arhierească, Mitropolitul Serafim a apreciat activitatea părintelui Ghelasie și a întregii parohii din Würzburg pentru atașamentul deosebit al acestora în slujirea lui Dumnezeu. Amintind de viața misionară și moartea martirică a Sfântului Apostol Andrei, care a trecut și prin Dobrogea de azi, ierarhul a făcut referire la apostolatul la care sunt chemați tot la fel de mult și astăzi toți creștinii, care nu se aseamănă spiritului acestui veac, ci continuă să ducă o viață curată, împodobită de virtuțile dragostei, milosteniei și compasiunii față de aproapele: misiunea creștină nu se face atât de mult prin transmiterea unor cunoștințe teoretice, cât mai ales prin puterea exemplului unei vieți frumoase. În încheiere, Mitropolitul Serafim a oferit distincțiile „Gramata de binefăcător” domnului Christian Schuhardt, primarul orașului Würzburg și prelaților Dr. Jürgen Vorndran, decan romano-catolic al capitalei Franconiei Inferioare și Friedrich Vystrcil, paroh al parohiei „Sfânta Barbara”, pentru susținerea comunității românești în demersurile ei de a obține un spațiu mai potrivit pentru slujbele ortodoxe, în încăpătorul lăcaș bisericesc construit la începutul secolului al XX-lea, situat într-o zonă foarte frumoasă a orașului, care oferă o priveliște deosebită asupra întregii văi în care se află Würzburgul. Dinstinșii oaspeți au mulțumit pentru primirea călduroasă și s-au arătat încântați de frumusețea slujbelor ortodoxe și de ospitalitatea românilor. Mitropolitul Serafim a felicitat pe PC Protos. Ghelasie, la împlinirea a 40 de ani de viață, iar acesta a mulțumit ierarhului pentru susținerea de care se bucură în toate activitățile parohiale.
La împlinirea a douăzeci de ani de la înființarea parohiei, Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare, care a fost citit de părintele Alexandru Nan, protopop al Bavariei. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat „lucrarea și activitatea pastorală de păstrare și cultivare a crredinței creștine ortodoxe, a spiritualității și identității românești” care are loc la Würzburg și a felicitat pe părintele și credincioșii acestei parohii, pentru dinamismul și implicarea lor în viața comunitară.
Momentele festive au continuat în sala parohială, la agapa oferită de credincioșii parohiei, unde toți au ascultat mai multe colinde interpretate de invitații din Nürnberg și ceilalți talentați interpreți.
În final, ÎPS Serafim împreună cu preoții și diaconii din Bavaria au participat la o ședință de protopopiat, unde s-au discutat probleme de interes bisericesc, organizatoric și cultural.