2021 cu Patriarhul Daniel: Vizite, evenimente, mesaje memorabile

Patriarhia Română

2021 cu Patriarhul Daniel: Vizite, evenimente, mesaje memorabile

    • 2021 cu Patriarhul Daniel: Vizite, evenimente, mesaje memorabile
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

Deși, în mare parte, evenimentele publice au fost afectate de pandemie, agenda Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost una încărcată în anul 2021. Au fost vizite mai puține decât în alți ani, dar evenimentele mari au avut loc, în condițiile posibile. Nu au lipsit întrunirile și vizitele oficiale, dar nici mesajele rezonante în diverse contexte sociale.

Vizita la Putna

Cea mai semnificativă vizită a Patriarhului României de anul trecut a fost la Mănăstirea Putna (14-16 august), prilejuită de „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Evenimentul a fost gândit de reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc și a avut loc la exact 150 de ani de la „Prima serbare a românilor de pretutindeni”, inițiativă care l-a avut pe Eminescu printre organizatori.

Patriarhul Daniel a efectuat, de asemenea, mai multe vizite în Arhiepiscopia Bucureștilor la Mănăstirile Cernica, Samurcășești, Snagov, dar și la Muzeul Satului, de Ziua Satului Românesc. În plus, a oficiat sfințirea bisericii Parohiei Brâncuși din Capitală și a Centrului de zi pentru copii „Sf. Stelian” din Urlați.

Evenimente

Un eveniment semnificativ pentru Biserica noastră, și nu numai, a fost aniversarea vârstei de 70 de ani a Patriarhului Daniel (22 iulie). Ca de obicei, pe Dealul Patriarhiei a fost organizat un moment festiv care a avut în centru rugăciunile de mulțumire. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Papa Francisc, dar și Președintele Klaus Iohannis sunt printre cele mai importante personalități care au transmis felicitări cu această ocazie. Președintele României i-a acordat Patriarhului Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, cea mai înaltă distincție a statului român.

Dintre evenimentele importante la care a fost prezent Părintele Patriarh Daniel în 2021 merită aminite vernisajul Expoziției „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere” – la Biblioteca Academiei Române, Ședința solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naţionale, dar și alte manifestări teologice și culturale organziate la Palatul Patriarhiei.

Întâlniri

În 2021, Patriarhul Daniel a avut întâlniri oficiale cu Președintele României (16 februarie) dar și cu ambasadorii Greciei, Serbiei, Germaniei.

La acestea se adaugă întrevederea cu președinții ASCOR reuniți la București în consfătuire națională. Merită de asemenea amintite întâlnirile de suflet cu mai multe grupuri de tineri și copii care l-au colindat pe Patriarhul României în apropierea Crăciunului.

Mesaje memorabile

Mesajul transmis de Patriarhul Daniel cu ocazia Duminicii migranților români (22 august) a fost unul dintre cele mai mediatizate. Trei lucruri le-a transmis Patriarhul românilor care trăiesc departe de țară: să rămână permanent în contact cu cei dragi, să prețuiască familia și să educe creștinește generația tânără.

Un alt mesaj memorabil a fost chemarea la „libertate responsabilă în pandemie”, adresată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou (27 octombrie). „Darurile cele mai mari sunt sănătatea și mântuirea”, a spus PF Daniel de la altarul exterior al Catedralei Patriarhale.

La acestea pot fi adăugate Apelul pentru încetarea conflictului armat dintre evrei şi palestinieni în Ţara Sfântă sau Mesajul de compasiune și solidaritate cu poporul elen profund afectat de incendiile de vegetație.

Așa cum recomandă tuturor creștinilor, Părintele Patriarh Daniel a încheiat anul în rugăciune. La slujba oficiată în noaptea trecerii dintre ani – „o punte a recunoștinței și a speranței”, Preafericirea Sa a îndemnat să avem deplină încredere în puterea rugăciunii:

„Să ne rugăm mai mult lui Dumnezeu pentru încetarea grabnică a pandemiei actuale, spre a putea trăi și lucra în mod firesc și liber. Să avem deplină încredere în puterea rugăciunii și multă responsabilitate pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Să ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvinteze cununa anului în care am intrat și să dăruiască poporului român din țară, din vecinătatea granițelor ei și din diaspora română credință puternică, pace și bucurie, îmbelșugarea roadelor pământului și mult ajutor în toată fapta bună”, a urat Părintele Patriarh.

Pentru a completa tabloul anului 2021 cu Patriarhul Daniel, la cele amintite trebuie adăugate numeroasele slujiri ale Preafericirii Sale la Catedrala Patriarhală, prezidarea mai multor întruniri administrative și conducerea ședințelor Sfântului Sinod.