27 martie 2016 - 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Arhiepiscopia Iaşilor

27 martie 2016 - 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

    • 27 martie 2016 - 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
      Foto: enciclopediaromaniei.ro

      Foto: enciclopediaromaniei.ro

Duminică, 27 martie 2016 se împlinesc 98 de ani de la momentul istoric reprezentat de decizia Sfatului Țării de la Chișinău privind reunificarea Basarabiei cu România. Membrii participanți care au votat această unire, vor fi pomeniți în bisericile mănăstirești și parohiale din întreaga Arhiepiscopie a Iașilor.

Din încredințarea Înltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, monahii și preoții de mir din mănăstirile și bisericile de pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor sunt îndemnați ca duminică, 27 martie, după Sfânta Liturghie, să țină un cuvânt de învățătură despre importanța acestui eveniment deosebit de important din istoria poporului nostru și să săvârșească o slujbă de pomenire pentru membrii Sfatului Țării, care au votat unirea Basarabiei cu România. Pomenirea lor nominală se va face conform pomelnicului de mai jos.

Un context istoric zbuciumat

Dezmembrarea Imperiului rus, care s-a produs în urma revoluţiei ruse din februarie 1917, a însemnat momentul crucial în care popoarele imperiului au accelerat lupta pentru afirmarea identităţii naţionale şi pentru propria organizare în state naţionale proprii, pe baza principiului autodeterminării. Basarabia, care fusese ruptă din Moldova în 1812, se găsea în situaţia unică de a se putea desprinde definitiv de Rusia. Cu toate că suferise un proces brutal de rusificare în cei 100 de ani de dominaţie rusească, fosta provincie continua să fie în marea ei majoritate românească, mai bine de 65% dintre locuitori fiind români. În aceste condiţii şi făcând apel la dreptul istoric, Basarabia a urmărit mai întâi autonomia faţă de Rusia şi apoi, drept scop final, unificarea cu România. Aceasta din urmă se afla într-o situaţie extrem de dificilă, fiind nevoită să contracareze ofensiva armatei germane, care ocupase mare parte din România şi viza înaintarea spre est.

27 martie 1918 – o zi istorică

În după-amiaza zilei de 27 martie 1918 avut loc şedinţa Sfatului Ţării pentru adoptarea unirii. Au luat cuvântul preşedintele Ion Inculeţ şi prim-minstrul român Alexandru Marghiloman, ca reprezentant al guvernului român. După aceasta, reprezentanţii români s-au retras pentru a permite desfăşurarea nestingherită a lucrărilor.

După exprimarea părerilor din partea grupurilor politice şi a minoritarilor, care, cu excepţia polonezilor, au declarat că se vor abţine, s-a trecut la vot. Unirea a fost aprobată cu 86 de voturi pentru, 3 contra şi 36 abţineri (13 deputați au fost absenți) fiind pecetluită prin următoarele cuvinte:

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna! Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan.”

În mijlocul aclamaţiilor sălii, decizia a fost adusă la cunoştiinţa primului ministru Marghiloman, care, în numele poporului român, a guvernului României şi al Regelui, a luat act de Declaraţie şi a primit Unirea. Era, după cum avea să spună Regele Ferdinand, „înfăptuirea unui vis care demult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo şi de dincoace de apele Prutului”.

Unirea a fost primită cu entuziasm şi satisfacţie de românii de pretutindeni şi a stimulat lupta de eliberare a românilor aflaţi sub stăpânire străină.

Pomelnicul membrilor Sfatului Țării

care au votat unirea Basarabiei cu România

Nicolae, Elena, Alexandru, Constantin, Vladimir, Nicolae, Ștefan, Vladimir, Ignație, Ilarion, Gheorghe, Ion, Teodor, Teodosie, Anton, Grigorie, Ion, Vladimir, Vasile, Nicolae, Nicolae, Vladimir, Afanasie, Vasile, Nicolae, Vasile, Pavel, Ion, Ion, Ion, Anton, Dimitrie, Dimitrie, Dimitrie, Felix, Boris, Pantelimon, Vasile, Simeon, Vasile, Alexandru, Nicolae, Andrei, Pantelimon, Teodor, Ion, Ion, Teofil, Vasile, Mihail, Dimitrie, Gheorghe, Dimitrie, Mihail, Alexandru, Anatolie, Zamfir, Vasile, Dimitrie, Nicolae, Teodor, Gheorghe, Constantin, Efimie, Ion, Petru, Gherman, Ion, Nicolae, Chiril, Andrei, Timofei, Elefterie, Nicolae, Chiril, Gheorghe, Constantin, Iacov, Nicolae, Teodor, Gheorghe, Ion, Grigore, Teodor, Ion, Vitalie, Vasile, Leonida.

Dumnezeu să îi odihnească!

 

Surse text:

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Unirea_Basarabiei_cu_Rom%C3%A2nia

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_membrilor_Sfatului_%C8%9A%C4%83rii

Citește despre: