Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu au depus jurământul
Peste 110 absolvenți ai programelor de licență și de master de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au depus luni, 5 iulie, jurământul de fidelitate față de Biserica Ortodoxă. Ceremonia a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Ceremonia depunerii jurământului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu de un sobor de preoţi şi diaconi condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, alături de care s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, prodecanul instituţiei, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, şi cadre didactice universitare. La Sfânta Liturghie a participat şi IPS Mitropolit Laurenţiu, iar absolvenţii au dat răspunsurile liturgice, dirijaţi de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.
În Catedrala mitropolitană din Sibiu au fost prezenţi familiile, rudele şi apropiaţii absolvenţilor, precum şi toţi cei care au venit să participe la un moment de bucurie duhovnicească şi ţinută academică.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi ierarhii şi profesorii prestigioasei instituţii de învăţământ teologic universitar de la Sibiu.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele prodecan Constantin Necula.
„Sper din toată inima să se înţeleagă că o ţară merge mai departe prin cei care, în vocaţie, în smerenie şi dragoste, şi-au asumat mărturia lor deplină. Aşa a rânduit Dumnezeu să auzim cum Domnul Hristos i-a îndemnat pe Apostoli să intre între oameni, să trăiască printre ei, să dăruiască pacea acolo unde nu este pace, hrană unde nu este hrană, binecuvântare unde e gâlceavă, să dăruiască lumină unde este întuneric. Nu alta este misiunea preoţilor. Cred că preotul este, de fapt, în stare de înviere toată viaţa lui, cu moartea pe moarte călcând. Acesta este sensul adânc către care ne-a chemat Evanghelia Domnului Hristos.”, a spus părintele Necula.
„Trebuie să deveniţi Apostoli”
La finalul Sfintei Liturghii, părintele decan Daniel Buda a rostit un cuvânt de felicitare către absolvenţii promoţiei 2021.
„Vă aflaţi la sfârşitul unui drum care a durat fie patru ani, fie doi ani, un drum greu, pe care l-aţi urmat cu conştiincioziate şi l-aţi încununat cu examenele care tocmai s-au încheiat. Emoţiile dumneavoastră din timpul examenelor parcă nu au trecut încă şi este bine aşa. Dacă până acum Biserica, alături de Universitate şi de Academia Teologică v-au format teologic şi spiritual, acum sunteţi chemaţi să depuneţi legământ de fidelitate în faţa Bisericii noastre. Pentru cei care sunt absolvenţi de licenţă este un sfârşit, dar trebuie să urmeze imediat un nou început, pentru că studiile dumneavoastră la nivel de licenţă, pentru a fi de folos Bisericii şi societăţii, trebuie să fie împlinite cu urmarea ciclului de master. De aceea, vă aşteptăm să vă înscrieţi la master la aceleaşi discipline care vă sunt dumneavoastră mai apropiate. Apoi, pe cei care au absolvit ciclul de master îi îndemn pe toţi, mai ales pe cei bine pregătiţi care doresc să urmeze mai departe cursurile doctorale, să se prezinte la examenul de admitere, pentru că facultatea noastră oferă posibilitatea de a studia Teologie la nivel de doctorat aproape la toate disciplinele teologice”, a spus părintele decan.
A urmat apoi ceremonia depunerii jurământului de credinţă şi fidelitate pentru cei 49 de absolvenţi ai programului de licenţă în Teologie Pastorală şi cei 62 de absolvenţi ai programelor de masterat.
În cuvântul de binecuvântare şi de felicitare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe absolvenţi să devină slujitori ai Cuvântului dumnezeiesc în comunităţile în care vor trăi.
„Momentul acesta este, din punct de vedere spiritual şi canonic, cel mai important pentru dumneavoastră în demersul făcut până acum, pentru călătoria dumneavoastră până aici. Aţi făcut o mărturisire sub formă de jurământ, chemându-L pe Dumnezeu ca martor, şi ştiţi că jurământul nu este obligatoriu, dar în momentul în care L-ai chemat pe Dumnezeu ca martor pentru un lucru care nu avea nevoie de mărturia aceasta, cu jurământ, el nu se mai poate lua înapoi, nu se mai şterge. Din păcate, sunt mulţi absolvenţi ai şcolilor noastre de Teologie care au uitat de acest jurământ şi aruncă cu pietre în propria instituţie. Nu este suficient numai să fiţi dumneavoastră liniştiţi şi în barca Bisericii, ci trebuie să deveniţi Apostoli. Cei care ajungeţi în parohii veţi fi secerători, dar toţi trebuie să fiţi apărătorii Bisericii, pentru că Biserica nu este a noastră, nu este formată doar din ierarhie şi credincioşi, ci Hristos este Capul ei şi noi ceilalţi suntem mădulare ale Trupului tainic al Domnului. Aveţi obligaţia care ţine de propria voastră identitate”, a spus ierarhul.
Din partea absolvenţilor a vorbit şeful de promoţie, Paul Aranyosi, mulţumind ierarhului, profesorilor şi părinţilor pentru ajutorul acordat în cei patru ani de studiu şi de formare duhovnicească şi academică.
Ceremonia s-a încheiat cu oferirea premiilor „Aurel Jivi” pentru absolvenţii care au obţinut rezultate foarte bune la disciplina Istoria Bisericească Universală. Soţia regretatului profesor de la Sibiu, doamna Liliana Jivi, a oferit mai multor absolvenţi diplome şi cărţi.
Sursa: ziarullumina.ro