Absolvenții Promoției 2025 au depus Jurământul de credință: „Prin această mărturisire, însoțită de trăirea în inimă, vă veți mântui”
Cei peste 140 de licențiați ai programelor de studiu ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Dumitru Stăniloae” din Iași au depus duminică, 13 iulie, Jurământul de credință față de Biserica Ortodoxă Română, la încheierea studiilor universitare. Momentul solemn a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii și a fost susținut în fața Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Absolvenții celor trei specializări ale programelor de licență – Teologie Ortodoxă Pastorală, Teologie Asistență Socială și Artă Sacră – au participat astăzi la Sfânta Liturghie și la Cursul festiv care marchează încheierea ciclului I de studii universitare. Alături de tinerii licențiați au mai luat parte familiile și prietenii acestora, precum și cadrele didactice care i-au format.
Evenimentul a debutat în această dimineață cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu părinții profesori ai Facultății de Teologie „Sfântul Dumitru Stăniloae”. În cadrul slujbei arhierești, tânărul teologi Marius Cornel Iacobuțe a primit hirotonia întru diacon.
Preluând cuvântul Sfântului Apostol Pavel, zicem și noi: Voi sunteți nădejdea noastră! Voi sunteți lauda noastră! Voi sunteți slava noastră! Voi sunteți bucuria noastră! Cuvântul să fie aproape de voi, de gura și de inima voastră. Prin gura voastră să propovăduiți, să mărturisiți că Iisus Hristos este Domnul și în inima voastră să credeți că Domnul Dumnezeu l-a înviat din morți. Prin această mărturisire, însoțită de trăirea în inimă, vă veți mântui. Să vă dăruiască Dumnezeu împlinirea cuvântului Sfântului Apostol Pavel, pentru ca înveșmântându-vă și îmbogățindu-vă cu Domnul, Cuvântul Lui, în glasul și inima voastră, să vă mântuiți voi înșivă și să ajutați ca oamenii să se apropie de Dumnezeu acolo unde El vă va trimite, a transmis IPS Teofan la finalul Sfintei Liturghii.
Comuniunea pe care am reușit să o facem astăzi cu toții, o comuniune bazată pe mărturisirea pe care și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a amintit-o, pornind de la cuvântul Sfântului Apostol Pavel către Romani, mărturisirea că „Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi”, mărturisirea aceasta ne așează și ne-a așezat astăzi în comuniune și nădăjduim, și aceasta este rugăciunea pe care o aducem înaintea lui Dumnezeu, să rămânem în această comuniune de mărturisire și noi, profesorii, și dumneavoastră, studenții, împreună cu părinții dumneavoastră, înaintea lui Hristos Domnul, ca prin tot ceea ce facem să fim lumină lumii și sare pământului, a adăugat și părintele decan Cezar Paul Hârlăoanu.
În continuare, profesorii și absolvenții Promoției 2025 au participat la cursul festiv, organizat la Centrul de evenimente Agora. La acest moment au luat cuvântul pr. conf. univ. dr. Cezar-Paul Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. lect. univ. dr. Ilarion Mâță, tânărul Luca Lazăr, șeful de promoție, și prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Totodată, studenții cu cele mai mari medii au fost premiați cu diplome și cărți, atât de Părintele Mitropolit Teofan, cât și de reprezentanții eparhiilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
V-ați orientat spre facultate. Părinții voștri și voi înșivă v-ați așezat viața voastră în mâna Facultății de Teologie. A venit vremea ca facultatea să vă trimită înapoi în sânul poporului care v-a trimis aici. Ați învățat, v-ați străduit, ați căzut, v-ați ridicat, ați avut clipe frumoase, clipe de furtună, prin mila lui Dumnezeu sunteți aici. Veți pleca, chiar dacă unii veți mai zăbovi la masterat, poate la doctorat, dar deja ca absolvenți, licențiați în teologie, ați primit și primiți iată, și prin mâna mitropolitului și a episcopilor de care aparțineți, cei de la Suceava, Roman și Huși, primiți mandat să vă întoarceți înapoi în comunitățile dumneavoastră sau în alte comunități. Veți întâlni oameni sfinți, oameni păcătoși și oameni cu lucruri amestecate. Mandatul pe care îl aveți este cel pe care și asupra căruia ați zăbovit pe băncile facultății, în relația cu duhovnicii voștri și ceea ce vă va învăța viața. Pentru a sesiza mai bine nuanța lucrurilor în mijlocul lumii în care veți merge, luați cu voi Dumnezeiasca Scriptură, luați cu voi Filocalia și scrierile Sfinților Părinți. Mintea noastră este greșelnică. Găsiți direcția pentru voi și pentru cei care îi veți avea, într-o formă sau alta, în grija spre care vă trimite Biserica, să vă hrăniți din cuvântul Scripturii, din cuvântul Sfinților Părinți, preluând cuvântul din Vechiul Testament: „Mângâiați, mângâiați pe poporul Meu!”, le-a vorbit Părintele Mitropolit tinerilor la cursul festiv.
Vă mulțumesc pentru că ați ales universitatea noastră, vă mulțumesc pentru că ați făcut cinste universității prin rezultatele obținute și vă felicit pentru că ați ajuns aici. Sunteți într-un moment frumos, un moment deosebit, cel al absolvirii. Aceleași felicitări și mulțumiri merg către profesori, colegii mei, cei care au făcut să ajungeți în acest moment prin munca pe care au desfășurat-o, nu doar cu voi, ci pentru că v-au atras aici, lucrând cu generațiile anterioare. Este vorba de muncă, este vorba de efort, este vorba de rezultate, a transmis la rândul său rectorul UAIC, prof. dr. Liviu Maha.
La finalul cursului festiv, licențiații Facultății de Teologie din Iași au primit flori și diplome. Anul acesta au absolvit studiile de licență 146 de studenți (87 – Teologie Ortodoxă Pastorală, 39 – Teologie Asistență Socială și 20 – specializarea Artă Sacră). Tot în acest an universitar, 96 de studenți au absolvit studiile de master ale instituției de teologie.
Aș vrea să încep prin a spune că am emoții pentru că orice curs festiv reprezintă, în mod firesc, încheierea unui ciclu, dar, în același timp, deschide drumul unor noi perspective. La fiecare curs festiv la care am participat, de când am ajuns la facultate, întâi ca asistent suplinitor, preparator, recunosc că m-am identificat atât de mult cu voi, cu absolvenții, încât am avut sentimentul că am mai absolvit o dată facultatea, și pentru aceasta vreau să vă mulțumesc pentru că, prin voi, noi profesorii mai întinerim cu un an. În ziua aceasta sunteți licențiați, absolvenți, și vreau să vă felicit pentru ceea ce ați reușit să faceți, a mai adăugat părintele decan.
Săptămâna viitoare, la Facultatea de Teologie „Sfântul Dumitru Stăniloae”, vor avea loc probele de admitere pentru programele de licență și master.