Activitate de întreținere a mormintelor, organizată de SOFR Iași

28 Octombrie 2021 12:04 Arhiepiscopia Iaşilor

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Iași a început o activitate de întreținere a mormintelor în care se odihnesc cei care au marcat istoria. Proiectul face parte din „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Cimitirul, spaţiu de o mare încărcătură spirituală, de o reală viaţă liturgică şi de mare însemnătate culturală și istorică, este cinstit de creștinii ortodocși prin rânduieli specifice. Una dintre acestea este îngrijirea mormintelor întreţinute ca „un colţişor de rai”, cu flori, cu lumânări şi rugăciuni. Am început la Cimitirul Eternitatea, unde am întâlnit mormântul Blondinei Gobjilă – martiră a Siberiei. Nascută în Basarabia, de profesie învățătoare, mama Blondina a fost, vreme de 15 ani, deportată în Siberia, unde a facut experiența vieții dure din închisori și lagăre. Ultima parte a vieții și-a petrecut-o slujind Sfintei Parascheva și semenilor la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Această activitate este desfăurată de către membrele SOFR, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, departamentul     „Cimitire, monumente și servicii funerare” și cu sprijinul administrației cimitirelor.

Citește alte articole despre: SOFR Iași, mormânt, îngrijire morminte, Blondinei Gobjilă

Ultimele din categorie