Activitatea social-filantropică și misionară în Eparhia Romanului și Bacăului, în anul 2021

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Activitatea social-filantropică și misionară în Eparhia Romanului și Bacăului, în anul 2021

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul social-filantropic și misionar, în contextul Anulului omagial al pastoraţiei românilor din afara României, a desfăşurat o bogată activitate filantropică. Aceasta s-a derulat cu binecuvântarea și prin implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. 

Astfel, în anul 2021, au fost sprijinite 41.826 persoane vulnerabile, prin implementarea a şapte proiecte eparhiale și opt programe eparhiale. Suma totală a acestora s-a ridicat la 5.774.548 lei. Toate aceste fonduri provin din proiecte comunitare, fonduri proprii ale instituțiilor, finanțări nerambursabile pentru proiecte sociale, donații și sponsorizări. Programele și proiectele sociale eparhiale au fost derulate prin intermediul Biroului de Asistență socială din cadrul celor cinci protopopiate și a celor 16 ONG-uri eparhiale.

Sectorul Social – Filantropic și Misionar, are în componența sa mai multe departamente, cu următoarele atribuții:

  • Biroul eparhial de Asistență socială (preluare, evaluare și aprobare cereri sprijin financiar/material persoane vulnerabile);

  • Departamentul ONG eparhial (coordonarea celor 16 organizații eparhiale care funcționează cu binecuvântare arhierească);

  • Departamentul Pro-Vita (înființare și coordonare centre de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, cât și departamentele pro-vita din protopopiate);

  • Departamentul proiecte și programe eparhiale (şapte proiecte și opt programe eparhiale aflate în derulare, monitorizare și evaluare);

  • Departamentul misionar (coordonarea preoților eparhiei de caritate angajaţi în cadrul Ministerului Justiției, Ministerul Sănătății, MAI şi MAPN).

A. Programe social-educaţionale şi medicale

  1. Programe destinate copiilor din familiile dezavantajate și părinților lor: „Copilul ca dar al lui Dumnezeu”, „Fă parte chiar de ești departe”, „Dăruind vei dobândi”, „Dărnicie în timp de pandemie”, „Darul tău de Paște, bucurie-n suflet naște”. Prin aceste programe, au fost dăruite pachete la peste 3.250 persoane, suma totală a acestora fiind de aproximativ 188.900 lei.

  2. Cantinele sociale, prin programele de oferire a hranei calde: „Prânzul pe roate”, „Masa Bucuriei”, „Prânzul Ștefanian”, „Masa pe roți”, au continuat și în acest an să sprijine atât familiile încercate, cât și pe cei mai defavorizați, prin oferirea unei mese calde zilnice sau ocazional, pentru 5.571 beneficiari, provenind din familii defavorizate sau marginalizate. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 446.699 lei.

  3. Programul de case sociale „O casă pentru bucuria familiei”, prin care s-au construit două case sociale pentru o familiile cu mulți copii și o casă pentru un tânăr bolnav încadrat în gradul I de handicap. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 105.800 lei.

  4. Proiectul socio – educațional „Hristos, lauda bătrâneților mele”, şi „Iisus, calea bătrâneților mele”, având ca beneficiari persoanele vârstnice. De acest program au beneficiat peste două mii de persoane vârstnice. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 480.000 lei.

  5. Programul social eparhial „Papuci pentru cei mici”, ce a venit în sprijinul a 920 de copii. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 110.400 lei.

  6. Programul social-eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine”, cu scopul principal de a conștientiza tinerii asupra riscului la care se pot expune elevii din școli și din licee. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 10.000 lei.

  7. Programul eparhial „Un tătic în cer, un părinte pe pământ”, pentru preotesele văduve și copiii preoților din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului rămași fără tată la o vârstă fragedă. Beneficiarii acestui proiect sunt în număr de 25, respectiv 13 copii minori din cele şapte familii care, de altfel, sunt sprijinite financiar lunar, pe parcursul întregului an, din Fondul eparhial „Filantropia” pentru preoți. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 93.360 lei.

  8. Programul social eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun?”, s-a derulat în perioada lunii decembrie 2021 în cadrul tuturor protopopiatelor și ONG-urilor eparhiale din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Beneficiari au fost 6.000 de copii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 431.870 lei.

B. Proiecte eparhiale

  1. „Donație pentru educație”, prin care s-au oferit kituri școlare sau dispozitive electronice necesare procesului educativ online. Un număr de 1.150 elevi au beneficiat de acest program, a cărui se ridică la suma de 45.000 lei.

  2. Proiectele eparhiale „Fii dar din darul lui Dumnezeu!” și „Fă Rai din ce ai!”, prin care 450 de persoane vulnerabile au primit articole de îmbrăcăminte și de încălțăminte, jucării, detergenți și electrocasnice. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 12.600 lei.

  3. Proiectul eparhial „Dizabilitatea naște solidaritate”, având drept scop crearea unei rețele de suport pentru sprijinirea copiilor și tinerilor cu dizabilități și îmbunătățirea calității vieții. Au fost sprijinite 30 de persoane cu dizabilități. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 5000 lei.

  4. Proiectul eparhial „Donează sânge, salvează o viață”, prin care clericii și credincioșii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au susținut persoanel–e vulnerabile (cele care necesită transfuzii de sânge și plasmă) de pe cuprinsul eparhiei. Au donat sânge și plasmă peste o sută de persoane.

  5. Proiectul eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, prin care, la început de an școlar, 1.500 de copiii, ce provin din medii defavorizate, au primit câte un ghiozdan și rechizite. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 31.458 lei.

  6. Proiectul intereparhial „Mihai Eminescu  poetul românilor de pretutindeni”, în contextul Anului omagial al Pastorației românilor din afara României și a Zilei Culturii Naționale, în ianuarie 2021.

  7. Proiectul național catehetic 2021 intitulat de către Patriarhia Română „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, implementat în toate cele cinci protopopiate ale eparhiei. Un număr de 4.248 de copii au beneficiat de acest program. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 152.500 lei.

C. Centre de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii şi departamente pro-viaţă

  1. Proiectul ,,Sănătatea trupului și a sufletului, contează pentru toți”, prin care 150 de persoane au primit consiliere psihologică și spirituală (familii și copii aflați în dificultate).

  2. Departamentele pro-vita din cele cinci protopopiate au sprijinit numeroase familii și mamele din maternitățile eparhiei, donând kituri igienico-sanitare, trusouri pentru nou născuți și desfășurând numeroase campanii, ateliere de promovare a vieții și de conștientizare a importanței familiei.

  3. Centrele de consiliere și de sprijin pentru părinți și copii, aparținând ONG-urilor eparhiale, au oferit suport material și financiar (haine, burse școlare, alimente neperisabile, rechizite, s.a.), cât și informații despre valoarea vieții și a importanței familiei creștine.

D. Școlile sociale de vară

  1. Școlile de vară „Joc și creație”, „Vacanță în tinda Bisericii”, ,,La început de drum – desenează și pictează frumos copilăria”, „Stropi de fericire”, „HRISTOS – bucuria noastră", „FAPTe pentru zâmbetele lor”, „Hristos în mijlocul copiilor”, „Acasă la Sfântul Nicolae”, desfășurate în perioada iulie – septembrie 2021, cu activități sociale, educative, duhovnicești și recreative pentru peste 4000 de copii. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 137.400 lei.

  2. Taberele de vară „Didascalos”, „Troița din satul meu ", „Înapoi la origini”, unde 200 de tineri au participat la ateliere de dezvoltare personală, activități educaționale, sportive și recreative realizate de voluntari. Valoarea totală a programului se ridică la suma de 35.000 lei.

  3. Afterschool de vară „Sfânta Anastasia”, în care 20 de elevi au participat în perioada iunie-august de dimineața până după-amiaza la toate atelierele și activitățile gândite special pentru ei, în funcție de categoria de vârstă și interesul fiecăruia.

E. Finanţări nerambursabile pentru proiecte sociale

Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja din judeţul Bacău a implementat în anul 2021 trei proiecte sociale din fonduri nerambursabile. Un proiect prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) - Proiect nr. 139768, intitulat: „De la marginalizare la integrare socio - educațională și medicală a grupurilor vulnerabile din teritoriul GAL Valea Trotușului” (suma investită: 622.252 lei). De asemenea, a implementat două proiecte de infrastructură socială prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale:

  • Autorizarea lucrărilor de investiții în infrastructura socială pentru grupurile vulnerabile prin construirea unei clădiri (ambulatoriu pentru copiii și tinerii cu dizabilități: Sindrom Down, Autism, ADHD), cu suma investită de 103.277,44 lei;

  • Centru de zi pentru tineret și copii, cu suma investită de 105.470 lei. Beneficiarii acestor proiecte sunt în număr de 260 persoane. (Pr. Ilarion Mâță, Constantin Ciofu)

 

Citește despre: