Activități de asistență socială și medicală în Eparhia Romanului şi Bacăului

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin toate unitățile de cult (protopopiate și ONG-urile eparhiale), a întreprins vaste activități de asistență socială și socio-medicală cu scopul limitării efectului răspândirii pandemiei și sprijinirii celor mai vulnerabile persoane din comunitățile eparhiei.

Raportul alocării resurselor umane și financiare în cadrul proiectului eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale”, prin date colectate de la protopopiate și ONG-urile eparhiale implicate în acest proiect, sunt următoarele:

- S-au înregistrat 773 de solicitări prin intermediul call center-ului Sectorului eparhial de Asistență socială și medicală, telefoanelor de urgență ale DGASPC Bacău, emailului sau adresate preoților slujitori, părinților protopopi și reprezentanților ONG-urilor eparhiale, dintre care:

 • 18 redirecționare către alte instituții (situații medicale care țineau de competența unităților sanitare);
 • 560 rezolvate la nivelul unităților de cult;
 • 195 soluționate în parteneriat cu ONG-urile eparhiale sau alte insituții sociale ale statului.

- Parohiile care au desfășurat acțiuni în comunitate au fost în număr de 46, iar 161 de voluntari și angajați ai unităților de cult au fost implicați până în acest moment în cadrul proiectului. Raportul financiar este constituit din alocarea sumei de 247.034 lei pentru următoarele capitole de cheltuieli:

 • hrană caldă: 45.340 lei;
 • pachete alimentare: 68.441 lei;
 • apă îmbuteliată: 7.890 lei;
 • cumpărături de primă necesitate: 1.450 lei;
 • plata facturi utilități pentru vârstnici: 1.543 lei;
 • servicii medicale: 7.250;
 • transport către serviciile medicale: 1.230 lei;
 • donații aparatură medicală: 58.500 lei;
 • donații produse igienico–sanitare: 55.390 lei.

Cele mai evidente acțiuni desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului, în perioada 27 martie – 2 aprilie 2020:

Sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman

În contextul epidemiei de COVID-19, joi, 2 aprilie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos” din cadrul Centrului eparhial de la Roman, au fost confecționate materiale de protecție (300 măști) care au fost donate Spitalului Municipal de Urgență Roman. Marți, 31 martie, 15 familii ale copiilor beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de zi din Parohia Holt, Protopopiatul Bacău, au primit sprijin din partea preoților din această parohie. În Parohia Traian, în contextul actualei epidemii, au fost oferite pachete cu alimente şi produse igienico-sanitare de primă necesitate bătrânilor şi persoanelor ce aveau nevoie urgentă de ele, prin implicarea preotului paroh Gavril Trofor. Persoanele izolate din oraşul Roman şi din comunele limitrofe sau din judeţul Bacău care nu se pot deplasa și nu au ajutor pot apelea la numărul de telefon 0749.66.65.81, sau pot trimite un mesaj pe adresa voluntariarb@gmail.com. Sub egida „Biserica Ortodoxă alături de fiii ei în momente de suferință", Parohia Săucești, Protopopiatul Bacău, alături de primăria din această localitate, a inițiat în ziua de 31 martie 2020 o acțiune socială și filantropică ce a bucurat la modul practic câteva sute de persoane. Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja pune la dispoziția autorităţilor serviciul propriu de ambulanță şi cele trei mașini ale diviziei medicale de îngrijire a vârstnicilor pentru urgențele medicale din județul Bacău.

Voluntariat pentru programele de intervenție socio-medicale

În acest context, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a decis să îşi doneze salariul pentru luna în curs în vederea achiziționării de aparatură medicală (nebulizator pentru dezinfecția terminală în zona ATI sau aparat de monitorizare funcții vitale) pentru spitalele din județul Bacău. Această campanie va fi susţinută şi de preoţii băcăuani. Sâmbătă, 28 martie, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos” din cadrul Centrului eparhial de la Roman, au fost confecționate materiale de protecție (măști) care au fost donate Spitalului „Profesor Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși. Toți cei interesați să sprijine acțiunile de asistență socială și socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sunt rugați să apeleze la 0800.800.368 (Tel Verde inițiat de Patriarhia Română) sau la 0749.666.581 (call center al Sectorului de Asistență socială și Medicală din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar voluntarii se pot înscrie în programele de intervenție socio-medicale ale eparhiei la adresa de mail voluntariarb@gmail.com. (Pr. Ilarion Mâţă, Constantin Ciofu)

Citește alte articole despre: consiliere, Hârja, credinţa, daruri, epideie, oameni, bolnavi

Ultimele din categorie