În „Duminica Ortodoxiei” se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

12 Martie 2011 15:44 Știri

În prima duminică din Postul Mare, în „Duminica Ortodoxiei”, în toate Bisericile Ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de 10 ori pe an. În Postul Sfintelor Paști ea se oficiază în primele 5 duminici ale acestuia.
Despre caracterul Liturghiei Sfântului Vasile a vorbit pentru Radio TRINITAS, conferenţiarul Ciprian Streza, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu care a precizat că această Sfântă Liturghie a fost, până în secolul al X –lea, al XI -lea, Liturghia principală a Constantinopolului
„Chiar în «Codicele Barberini», cel mai vechi manuscris cunoscut, acest text liturgic ocupă poziţia centrală, fiind considerată cea mai importantă Liturghie din Liturghiile lumii Ortodoxe. Datorită profunzimii ei teologice şi bogatului ei limbaj biblic, Tradiţia Bisericii a stabilit ca ea să fie oficiată în cele mai importante zile ale anului bisericesc, şi anume de 10 ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare. Ea corespunde cel mai bine acestor sărbători mari ale Bisericii Ortodoxe”, a explicat conf. Ciprian Streza.

sursa: http://www.basilica.ro

Citește alte articole despre: postul mare, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

Ultimele din categorie