"Pentru toate acestea aducem slavă și mulțumire lui Dumnezeu"

21 Noiembrie 2010 18:48 Știri

Înalt Preasfințitul Teofan și PS Calinic Botoșăneanul au săvârșit astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hlincea. Sute de credincioși au participat la aniversarea a 350 de ani de la sfințire și 420 de ani de la ctitorirea Bisericii “Sfântul Gheorghe“.

Sute de credincioși au participat astăzi la slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Hlincea, aflată la poalele Dealului Cetățuia din Iași. Ctitoria domniței Maria, fiica lui Petru Șchiopul, și a soțului ei, spătarul de origine greacă, Zottu Tzigara, a sărbătorit 350 de ani de la sfințirea Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ și 420 de ani de la ctitorirea ei.

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au săvârșit astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hlincea de lângă Iași. Programul liturgic dedicat Duminicii a XXVI-a după Rusalii, Intrării Maicii Domnului în Biserică și aniversării în acest an a 350 de ani de la sfințire și 420 de ani de la ctitorirea lăcașului de cult închinat Sfântului Gheorghe a început aseară cu slujba Privegherii.
În cuvântul de învățătură Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a vorbit despre cum s-a îmbogățit în Dumnezeu Maica Domnului, pornind de la pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. “Ținta vieții noastre este aceea de a ne îmbogăți în Dumnezeu. Mântuirea este țelul omului, iar îndumnezeirea este scopul vieții. Viața în Hristos, dobândirea Sfântului Duh, desăvârșirea și îmbogățirea omului în Dumnezeu arată scopul existenței unei persoane pe acest pământ. Dacă există cineva, născut din bărbat și din femeie, de-a lungul veacurilor, care s-a îmbogățit cu adevărat în Dumnezeu, aceasta este Maica Domnului, pe care o prăznuim astăzi. Fecioara Maria s-a îmbogățit în Dumnezeu pentru că a fost rodul rugăciunilor Sfinților Părinți Ioachim și Ana. Maica Domnului s-a îmbogățit în Dumnezeu pentru că la vârsta de trei ani a fost adusă în templu, pentru că a primit vestea cea bună că Dumnezeu Se va naște dintr-însa prin puterea Sfântului Duh, pentru că L-a născut pe Hristos în peștera din Betleem, pentru că timp de 30 de ani a stat lângă Domnul Iisus în smerenie și necunoaștere totală, pentru că a stat la picioarele Crucii“, a explicat IPS Mitropolit Teofan.

Demersuri pentru consolidarea Bisericii “Sfântul Gheorghe“

La finalul slujbei, protos. Metodie Oprică, starețul Mănăstirii Hlincea, a expus câteva date istorice ale așezării monahale pe care o păstorește, amintind faptul că lucrările realizate după 1990 s-au înfăptuit prin contribuția credincioșilor, donatorilor și a instituțiilor de stat sau private. “În prezent am început demersurile în vederea executării lucrărilor de consolidare și restaurare a Bisericii «Sfântul Gheorghe», proiectul fiind finalizat, urmând să fie depus la forurile abilitate. Pentru toate acestea aducem slavă și mulțumire lui Dumnezeu, Maicii Domnului pe care o pomenim astăzi, Sfântului Gheorghe, ocrotitorul mănăstirii noastre, Înalt Preasfințitului Părinte Teofan pentru osteneala depusă și pentru rugăciunea și binecuvântarea arhierească pe care ni le-ați împărtășit. Alese mulțumiri aducem și Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, precum și preacuvioșilor și preacucernicilor preoți, tuturor binefăcătorilor și închinătorilor acestei sfinte mănăstiri“, a spus protos. Metodie Oprică, care a primit din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan Crucea Moldavă pentru clerici. (Constantin Ciofu)

Ultimele din categorie