Sfântul Voievod Ștefan cel Mare sărbătorit în bisericile moldave pe care le ocrotește

Știri

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare sărbătorit în bisericile moldave pe care le ocrotește

    • Sfântul Voievod Ștefan cel Mare sărbătorit în bisericile moldave pe care le ocrotește
      Sfântul Voievod Ștefan cel Mare sărbătorit în bisericile moldave pe care le ocrotește

      Sfântul Voievod Ștefan cel Mare sărbătorit în bisericile moldave pe care le ocrotește

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, mai multe lăcașuri din Moldova își serbează hramul.

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, mai multe lăcașuri din Moldova își serbează hramul. Pelerini din toată țara sunt așteptați astăzi la hramul Mănăstirii Putna din județul Suceava. Slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți atât din Bucovina, cât și din Moldova din stânga Prutului, Transnistria și Ucraina. Tot astăzi se află în sărbătoare Biserica „Sf. Voievod Ștefan cel Mare“ din cartierul ieșean Podu-Roș, Protopopiatul Iași 2. Aici, programul liturgic a început aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Astăzi vor fi săvârșite slujba Utreniei, Acatistul Sf. Voievod Ștefan cel Mare și Sfânta Liturghie. Cu ocazia hramului parohiei s-a pregătit un program mai special pentru copii și tineri, ca o prelungire a sfintelor slujbe. După cum ne-a relatat pr. paroh Mihai Doroșincă, programul se intitulează “Copii și tineri în slujba credinței străbune“ și va consta în susținerea unui concert de către mai multe grupuri de copii. De asemenea va fi jucată o piesă de teatru și va fi organizat un concurs de interpretare de poezie.
Sf. Voievod Ștefan cel Mare, cinstit pe Muntele Ceahlău
Mănăstirea aflată pe Muntele Ceahlău, având hramurile „Sf. Voievod Ștefan cel Mare“ și „Schimbarea la Față“, își sărbătorește astăzi hramul. Sfântul lăcaș este situat la o înălțime de peste 1.850 de metri. Sf. Voievod Ștefan cel Mare este și ocrotitorul Centrului misionar-filantropic din Bacău. În cadrul acestui centru s-a ridicat o biserică ce a fost finalizată în anul 2004, deservind atât militarilor din cadrul bazei aeriene Bacău, cât și credincioșilor din zona de sud a orașului. Hram va fi astăzi și la Mănăstirea Miclăușeni. Paraclisul de vară de la această mănăstire îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Lăcașul a fost ridicat la inițiativa PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe locul unde a fost găsită piatra sfintei mese ce a aparținut vechii biserici a mănăstirii. Astăzi își mai serbează hramul parohiile Tătărași 2 și Tomești 2, din Protopopiatul Iași 2, precum și parohia Cătămărăști Deal - Protopopiatul Botoșani și parohia „Sf. Voievod Ștefan cel Mare“ - Protopopiatul Piatra Neamț. (Constantin Ciofu)

Citește despre: