Sărbătoarea Sfântului Iachint - Mitropolitul Țării Românești, la Catedrala Patriarhală

29 Octombrie 2013 22:51 Arhiepiscopia Bucureştilor

La Catedrala Patriarhală din București, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, luni, 28 octombrie 2013, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a mai multor membri ai Sfântului Sinod şi a sute de credincioşi.

Din soborul de slujitori au mai făcut parte: Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a elogiat personalitatea Sfântului Ierarh Iachint: „Mântuitorul spune despre Sine, dar și despre cei ce i-a rânduit la misiune un cuvânt care rămâne valabil și astăzi: Eu sunt Păstorul cel Bun. Afirmația o face în Evanghelia de la Ioan, în capitolul 10. Mitropolitul Iachint a fost păstorul cel bun. Atunci, în 1359 când a venit de la Vicina la Curtea de Argeș a venit tocmai pentru a fi păstorul cel bun pentru turma cuvântătoare a Mântuitorului Iisus Hristos. Nu erau vremuri ușoare cum nu sunt nici astăzi, dar atunci erau învolburate, în ceață. El a venit ca și pe voievod și pe credincioși să-i întărească în dreapta credință”.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul TRONOS al Catedralei Patriarhale.

(Sursa: arhiepiscopiabucurestilor.ro)

Ultimele din categorie